IPO-то на WeWork се отлага поне до следващия месец

Причината са наскоро появилите се съмнения сред инвеститорите относно стойността и управлението на дружеството

18:20 | 17 септември 2019
IPO-то на WeWork се отлага поне до следващия месец

Очаква се компанията майка на WeWork да отложи първичното публично предлагане (IPO), след като инвеститорите се усъмниха в стойността на дружеството и повдигнаха съмнения относно корпоративното му управление, съобщава The Wall Street Journal.

Според запознати източници компанията за споделени работни места ще задържи IPO-то си поне до следващия месец.

Съмненията за успеха на WeWork като публично дружество нанесоха удар на компанията, която беше сред най-високо оценените измежду списъка със стартъпи, планиращи IPO-та през годината. По-рано дружеството получи оценка от 47 млpд. дoлapa, след като ЅоftВаnk инвecтиpa 2 млpд. дoлapa в cтapтиpaнeтo му пpeз янyapи.

Към момента очакванията на директорите на WeWork и техните съветници варират за оценка близка до между 15 и 20 млрд. долара.

Във връзка с понижението на перспективите за набиране на приходи компанията въведе серия от управленчески промени, включително добавяне на нов независим директор.

Все още обаче изглежда, че промените не са достатъчни за инвеститорите, които изпитват съмнения относно свръхконтрола, който има главният изпълнителен директор на компанията Адам Нюман и стотиците милиони долари, които той е спечелил от продажбата на акции и други трансакции в дружеството.

Инвеститорите са притеснени и от увеличаващите се загуби за компанията, както и от разочароващия дебют на SmileDirectClub Inc.- стартъп, чиято оценка спадна с 28% в първия му ден на търговия миналата седмица.

Отлагането на IPO-то на WeWork може да се проточи и по-дълго от октомври, след като инвеститори в компанията, включително SoftBank, настояват дружеството да изчака до 2020 г. за първичното си публично предлагане, допълва The Wall Street Journal.