Ангела Меркел: Наша обща цел е силна автомобилна индустрия

Представянето на германския канцлер на Международното автомобилно изложение бе съпътствано от протести. Критичната реч на друг политик бе отменена

17:31 | 13 септември 2019
Обновен: 17:31 | 13 септември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Автомобилната индустрия в Германия трябва да остане водещ и силен в условията на световната конкуренция, заяви германският канцлер Ангела Меркел в рамките на откриването на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт.

"Това трябва да е нашата обща цел. Държавата и индустрията следва да си сътрудничат тясно, тъй като индустрията има важна задача пред себе си с преминаването към благоприятни за бизнес климата условия", става ясно от публикация на германския седмичник Die Zeit.

Политикът от ХДС не отговори директно на протеста на активистите за защита на климата срещу автомобили с дизелови и бензинови двигатели, но отсече следното: "Днес автомобилната индустрия е изключително съществена за икономическия успех на нашата страна. Тя осигурява заетост и сигурност на стотици хиляди хора".

По време на обиколката в рамките на изложението активисти от екологичната организация Greenpeace буквално се качиха на покрива на автомобилните компании Volkswagen и BMW. Те се покатериха върху автомобили с двигатели вътрешно горене, държейки табели с надпис "климатични убийци". "Моля, изключете дизела и бензина, когато правите пакета за климата", извика активистка.

Един от поводите за протеста е планът за опазване на климата на федералното правителство, който се очаква да стане ясен на 20 септември. Групите за опазване на околната среда призоваха да се прибегне до мащабна демонстрация за незабавно спиране на автомобилите, излъчващи въглероден диоксид. Групата "Пясък в двигателя" планира в неделя да блокира входа на Международното автомобилно изложение с участието на стотици хиляди души.

Преди две години Меркел използваше откриването на автомобилното изложение, за да проведе дебат с концерните по темата. По това време скандалът с отработените газове бе в апогея си. Сега тя осъзнава, че автомобилната индустрия е изправена пред свръхзадачата да намали с 40% въглеродните емисии от колите до 2030 г. Федералното правителство възнамерява да подпомага промяната политически, например, като поддържа държавата още повече в изграждането на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили. Необходим е и стандарт за автономно шофиране и работа с данните на водачите.

Бернхард Матес, президент на Федерацията на германските автомобилопроизводители (VDA), призова стойностите на емисиите на отработените газове, съгласувани през миналата година в Европейския съюз, да не се затягат. Според него първо би следвало да има достатъчна инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

"Нека работим и да постигнем договореното. Промишлеността се ангажира с целите на Парижкото споразумение", каза той. Матес обясни още, че индивидуалната мобилност и защитата на климата не са взаимноизключващи се.

В рамките на изложението германските компании показват първите превозни средства от ново поколение електрически автомобили с по-дълъг обхват - като Volkswagen ID.3, Daimler, Mercedes EQC или Opel електрическата Corsa. Greenpeace разкритикува, че само 1/4 от представените нови автомобили на изложението са електрически. Само автомобилите, произведени от трите германски компании VW, Daimler и BMW по целия свят, причиняват отделянето на повече въглероден диоксид, отколкото Германия отделя за година.

В спорове и дискусии индустрията се опитва да убеди критиците си, че плановете ѝ за много нови електрически автомобили в идните години вече на насочени към формиране на мобилност, благоприятна за климата. Това обаче означава, че електроенергията за автомобилите в бъдеще ще идва от възобновяеми източници. Меркел заяви, че е под въпрос дали целта от 65% зелена електроенергия до 2030 г. е постижима и достатъчна на фона бавния процес и съпротивата на населението срещу вятърната енергия.

Броят на участващите компании на изложението падна с една четвърт до 800. Някои големи производители като Toyota или Fiat не дойдоха. Федерацията на германските автомобилопроизводители VDA, към която спадат автомобилните производители и доставчици в Германия, смята да преосмисли концепцията на мероприятието.

Възниква и друг конфликт: кметът на Франкфурт, Петер Фелдман (SPD), не говори при откриването. Мениджърът на Фелдман - Нилс Бремер, заяви пред „Франкфуртер Рундшау“  и Радио-телевизионна компания в провинция Хесен, че VDA е променила протокола и вече не предвижда Фелдман да бъде говорител.

В речта си Фелдман целеше да се противопоставя на автомобилната индустрия.

„Франкфурт се нуждае от повече автобуси и влакове, но не и от повече джипове“, бе едно от исканията, които той публикува във Facebook. Освен това кметът искаше да благодари на демонстрантите срещу изложението.