Отложиха престижен тенис турнир заради протестите в Хонконг

Откритото първенство на Хонконг няма да стартира в началото на октомври

09:05 | 13 септември 2019
Автор: Георги Карамфилов
Протестите във Виктория парк създават непосредствен риск за тенис турнира Hong Kong Open. Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Протестите във Виктория парк създават непосредствен риск за тенис турнира Hong Kong Open. Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Протестите в Хонконг продължават вече по-дълго от очакваното за мнозина и изглежда това е притеснило организаторите на един от тенис турнирите от сериите WTA Tour, а именно Откритото първенство на Хонконг за жени, предаде BBC.

„За да осигурим спокойното провеждане на турнира, ще отложим началото му за по-късно“, казват от мениджмънта на състезанието.

В календара на тенис сезона Hong Kong Open бе насрочен за периода 5-13 октомври, но засега няма определена нова дата за провеждането на състезанието с награден фонд 500 000 долара.

Турнирът се провежда за десета поредна година на кортовете във Виктория Парк, които междувременно се превърнаха в обичайното седалище на антиправителствените протести.

През изминалите години участие в Hong Kong Open вземаха величия в женския тенис от ранга на Серина Уилямс, Каролин Вожняцки и Наоми Осака. През миналия сезон българката Виктория Томова също се включи в основната схема на надпреварата, достигайки до втория кръг.

Протестите в специалния административен район започнаха през юни по повод предложението за въвеждане на закон за екстрадиция към континентален Китай и макар предложението да бе оттеглено от върховния представител в Хонконг Кари Лам недоволството на местното население продължи да се разраства, повдигайки редица наболели теми, натрупали се през годините.