Печалбите на британските компании ще нараснат през 2020 г. дори при „твърд“ Brexit

Според анализаторите повече от 70-процентен дял от британските компании генерират приходите си в други страни

18:00 | 12 септември 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Печалбите на компаниите във Великобритания ще нараснат с 5% през 2020 г., дори Кралството да напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение, защото дружествата генерират голяма част от продажбите си извън страната, смятат анализатори на Citigroup Inc., цитирани от Bloomberg.

"Ориентираните към вътрешния пазар компании ще понесат удар, който обаче ще бъде преодолян от увеличение в търсенето на британските износни продукти на фона на отслабения паунд", посочват стратези в бележка до клиентите.

Според анализаторите повече от 70-процентен дял от британските компании генерират приходите си в други страни.

"Резултатът ще бъде ръст от 5% на печалбата на акция, което е по-малко от настоящата консенсусна прогноза за 9%", посочват още анализаторите. Според тях това не е толкова голям проблем, тъй като са значително по-притеснени от влиянието на глобална рецесия.

"Въпреки че мултинационалните здравни и потребителски компании намаляват експозициите си в британската икономика, местните банки и търговци на дребно могат да се сблъскат с понижение на печалбите от 20%", добавят от банката.

Парламентът остава блокиран малко преди крайния срок за Brexit на 31 октомври, докато правителството публикува документ в сряда с очакванията си при най-лошия сценарий в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение.