Citigroup: Рекорднaта ценa на златото е лоша новина за диамантите

Прогнозите за ценния метал са за поскъпване до над 2000 долара за тройунция

11:36 | 12 септември 2019
Кюлчета злато. Снимка:Akio Kon/Bloomberg
Кюлчета злато. Снимка:Akio Kon/Bloomberg

Прогнозата на Citigroup за повишение на цените на златото до над 2000 долара за тройунция в следващите две години биха могли да са негативни за друга инвестиционна възможност  – диамантите, смята Бари Ерлих, анализатор в банката, пише Bloomberg.

Бичият сценарий на Citi се базира на очакванията за снижаване на лихвите от страна на Федералния резерв до нула, увеличаващите се рискове за глобална рецесия и нарастващото геополитическо напрежение.

"Сравнени със златото, диамантите са по-слаба възможност за инвестиции и не е много вероятно да станат предпочитани от инвеститорите, бягащи от фиатните валути", пише Ерлих. Отслабената световна и американска икономика също ще се отразят на търсенето.

„Един здрав пазар на диаманти изисква потребителите от средната класа в САЩ, (Китай и Индия) също да са в добра форма“, казва той.

Историята показва, че повишението в цената на златото обикновено води и до по-високи нива на добив.

По време на предишната „златна треска“ през 2011-12 г., когато цените на златото достигнаха рекордните 1921.17 долара за тройунция, „заедно с по-големия добив на злато имаше и повишен добив на диаманти“ казва Ерлих.

„Ако икономическите условия се влошат, можем да очакваме не само спад в търсенето, но и допълнителни количества диаманти от добива“, смятат от Citigroup.