САЩ: Русия е отговорна за убийството в Берлин

Смъртта на 40-годишен грузинец подхранва страховете, че Москва продължава кампанията за разчистване на враговете си зад граница

17:20 | 11 септември 2019
Часовникът на Кремъл. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Часовникът на Кремъл. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия стои зад убийството на бивш чеченски бунтовник в Германия, заявиха американски официални лица във вторник, подсилвайки опасенията, че убийствата на хора, считани за врагове от Кремъл, продължават да са на дневен ред, пише Wall Street Journal.

Жертвата е 40-годишен грузинец, сражавал се срещу руската армия по време на войната в Чечня в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Той е бил застрелян в берлински парк на 23-ти август, докато е отивал към местна джамия. Минути по-късно германската полиция арестува руснак, който се опитвал да избяга с електрическа тротинетка, след като е изхвърлил току-що използвания пистолет и заглушител.

Името на убития е Зелимхан Кхангошвили и той явно е поредното нападение в списъка на Кремъл с врагове.

През миналата година западните правителства изгониха повече от 100 руски дипломати в отговор на опита за отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, живеещи във Великобритания.
Сегашното изявление на американските представители е първи случай, в който Русия е директно обвинена в убийство от САЩ. Властите в поне три страни – Германия, Полша и Франция, разследват обстоятелствата около убийството.

Германските власти не са коментирали официално, а от Кремъл не са отговорили на искането за коментари. Москва отрича всякаква съпричастност към случая с Кхангошвили. Отсъствието на официална правителствена реакция за убийството на грузинеца разпали критики от опозиционните партии в Бундестага, подозиращи правителството, че се опитва да избегне конфронтация с Русия. Правителствен говорител заяви, че разследването е в ход. Германската разузнавателна служба БНД се е включила в разследването, но е отказала официален коментар.

Според официални лица, убиецът на Кхангошвили наскоро е излязъл от руски затвор след излежана присъда за убийство. След освобождението си е получил паспорт на името на Вадим Соколов, за който американците считат, че е прикритие на истинската му самоличност. Дни след това той е кандидатствал за многократна шенгенска виза във френското посолство в Москва.

„Фалшива идентичност с истински паспорт може да бъде предоставена единствено от властите в Русия“, казват американските официални лица. Заподозреният е летял до Париж, откъдето е пътувал до Варшава и е останал няколко дни в полската столица, преди да отпътува за Берлин. Част от багажа му е останал в хотелска стая във Варшава, което показва, че е възнамерявал да се върне, казва полски правителствен говорител.

В Берлин заподозреният, чиято истинска самоличност остава неизвестна, вероятно е получил информация за навиците на жертвата. В петък, 23 август около обяд, убиецът пресреща грузинеца в централен берлински парк, докато последният отива на редовната си молитва в близка джамия. Приближил се на велосипед и произвел два изстрела от пистолет Glock 26 със заглушител, които попаднали в главата на жертвата.

Според западни служби, подобен тип убийства извън границите на Русия се нареждат или от властови център в Москва, или от чеченския лидер Рамзан Кадиров, който има под свое командване военни и полицейски части, съставени от чеченци. Според запознати е възможно и сегашното убийство да е поръчано от Грозни, но изпълнено с помощ от руските служби, които са осигурили паспорта на фалшива самоличност.

Кхангошвили е бил командир от среден ранг в Чечня по време на войната за независимост срещу Русия в началото на века. Според запознати руските служби особено го ненавиждали заради ролята му при рейд срещу севернокавказкия град Назран през 2004 г., в който са убити доста офицери от ФСБ и ГРУ. След като съпротивата в Чечня била сломена, Кхангошвили бяга в Грузия, където по различни сведения е помагал на местните служби срещу Русия. Там на косъм избягва отвличане и засада, при която колата му е надупчена с куршуми. Напуска Грузия в посока Украйна през 2015 г., но след като не успява да „продаде“ знанията и уменията си на СБУ (украинските служби) и опасявайки се от убийство, заминава за Германия. Там той кандидатства за бежански статут, но му е била отказана специална полицейска защита, казва Гиви Таргамадзе, бивш грузински правителствен служител, който е поддържал връзка с убития.