Критик на Brexit ще води търговските преговори с Великобритания от името на ЕС

Назначението на Фил Хоган за еврокомисар по търговията означава, че новият председател на ЕК смята за приоритет заздравяването на отношенията с Лондон

17:49 | 10 септември 2019
Британско и европейско знаме. Снимка:Alex Kraus/Bloomberg
Британско и европейско знаме. Снимка:Alex Kraus/Bloomberg

Ирландецът Фил Хоган ще бъде следващият еврокомисар по търговията – назначение, което поставя отношенията на Европейския съюз с Великобритания в центъра на политическия процес, пише Investor.bg.

Хоган, който е непримирим критик на Brexit и подхода на британското правителство към границата между Ирландия и Северна Ирландия, получи ресора от бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Назначаването на Хоган за ръководител на търговските преговори на ЕС с Великобритания след Brexit означава, че Фон дер Лайен счита заздравяването на отношенията с напускащия член на съюза за приоритет в петгодишния си мандат. Той ще работи заедно със Сабин Уейанд, която неотдавна стана най-високопоставеният служител в службата за търговия на Комисията, след като оглави екипа от преговарящи на ЕС за Brexit.

„Той ще бъде много справедлив, но решителен преговарящ. Много е важно да имаме много добро споразумение за свободна търговия“ с Великобритания, каза Фон дер Лайен.

Цялата статия вижте в Investor.bg.