Оптимизмът на Турция за завод на Volkswagen нарасна

Високопоставени представители на президента Реджеп Ердоган и компанията са разговаряли тази седмица

17:44 | 5 септември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен гигант Volkswagen ще построи новия си завод в страната, след като тази седмица е била проведена „извънредно положителна“ среща между високопоставени представители на компанията и президента Реджеп Ердоган. Това съобщават трима турски източници пред агенция Ройтерс.

Миналата седмица стана ясно, че двете страни провеждат преговори относно турския данъчен режим върху превозните средства, за да може на тази база да бъде сключена сделката за инвестицията в размер на 1 млрд. евро.

Автомобилният производител, който обмисля възможността за строеж на завода и в България, все още не е обявил официално окончателното си решение, но според източници компанията е положително настроена за инвестицията в Турция.

Ердоган и високопоставените представители на Volkswagen са успели да превъзмогнат по-голяма част от наличните проблеми по време на среща тази седмица, заяви единият от източниците от турска страна, запознат с въпроса. В същото време източник от Volkswagen посочи, че Ердоган е имал среща с главния изпълнителен директор на концерна Херберт Дийс през изминалите дни.

„Преди това имаше някои дребни въпроси, като уреждането на данъците върху автомобилите, които ще бъдат продавани. По време на срещата беше достигнато почти цялостно споразумение“, посочват източниците от турска страна. „Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, заявяват още те.

Вижте повече на Investor.bg.