Иран се връща в ядреното споразумение, ако Европа гарантира покупката на петрол

Техеран настоява за гаранции в размер на 15 млрд. долара

10:55 | 4 септември 2019
Вижда ли се краят на кризата между Вашингтон и Техеран? Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Вижда ли се краят на кризата между Вашингтон и Техеран? Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Френското предложение за връщането на Иран в ядреното споразумение изглежда се харесва на лидерите в Техеран, след като Париж гарантира възобновяването на търговията с ирански петрол в Европа.

Персите са готови да се съобразят с подписания договор през 2015 г., стига европейците да спазят уговорката си за осигуряване на кредитна линия в размер на 15 млрд. долара за период от четири месеца за петролния износ на страната, предаде агенция Fars, цитирана от Ройтерс.

„Пълното ни завръщане към ядреното споразумение зависи от сделката за 15 млрд. долара гарантиран износ на петрол в следващите четири месеца. В противен случай Иран ще продължи да отстъпва от уговорката. Европа трябва да купува ирански петрол или да осигури гарантирана кредитна линия, което би означавало предпродажба на суровината“, казва зам.-министърът на външните работи в Иран Абас Аракши.

Ислямската република от началото на годината практически не изнася най-ценния си природен ресурс, заради на санкциите, наложени от Вашингтон след излизането му от ядреното споразумение.

След срещата на Г-7 във Франция Доналд Тръмп е изразил готовността си пред Емануел Макрон за сваляне санкциите към Иран, ако страната започне отново да изпълнява ангажиментите си по ядрения договор.