Тони Блеър предупреди лейбъристите за „очевидния капан“ на предсрочните избори

Бившият премиер на Великобритания смята, че това е резервният план на Борис Джонсън, за да затвърди властта си

15:35 | 2 септември 2019
Тони Бреър се опасява, че предсрочни парламентарни избори във Великобритания ще решат въпроса с Брекзит изцяло в полза на Борис Джонсън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Тони Бреър се опасява, че предсрочни парламентарни избори във Великобритания ще решат въпроса с Брекзит изцяло в полза на Борис Джонсън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Борис Джонсън знае, че, ако постави сам по себе си въпроса за Брекзит без сделка, той може да се провали, но, ако го смеси с въпроса за Корбин на едни предсрочни парламентарни избори, би могъл да се увенчае с успех, въпреки мнозинството срещу подобен Брекзит, тъй като мнозина биха се изплашили повече от възможността Корбин да стане премиер“, това притеснение сподели бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, цитиран от Ройтерс.

Блеър предупреди съпартийците си от Лейбъристката партия „да не падат в вочевидния капан“, ако наистина са против британското напусне на Европейския съюз.

Борис Джонсън е решен да постигне Брекзит на всяка цена и макар мнозина да не виждаха особено много опции пред него за това, оказва се, че бившият кмет на Лондон крие доста жокери в ръкава си.

Парламентът тази седмица се завръща на работа и се очаква във вторник да бъде гласувана ограничителна мярка срещу министър-председателя, за да го лиши от правото да осъществи Брекзит без одобрението на народните представители в случай, че депутатите бъдат разпуснати принудително. Прогнозите са, че предложението на опозицията ще бъде гласувано успешно, защото има и редица консерватори, които също са крайно против подобна безразсъдна мярка.

Социологическите проучвания на „острова“ в момента сочат, че Джереми Корбин не се радва на нужното обществено одобрение, за да бъде избран за премиер, ако се стигне до предсрочни избори. Така потенциален успех за Джонсън би означавал, че мнозинството в парламента би застанало по-категорично на негова страна и планът му от 2016 г. ще бъде изпълнен.