Как батериите на Tesla поддържат цяла икономика работеща

Гражданите на Зимбабве разчитат на Tesla, за да плащат сметките си

12:57 | 2 септември 2019
Базова станция с батерии Tesla. Снимка:Cynthia R Matonhodze/Bloomberg
Базова станция с батерии Tesla. Снимка:Cynthia R Matonhodze/Bloomberg

Изправен пред спирания на тока по 18 часа дневно, Econet Wireless, най-големият мобилен оператор в Зимбабве, се е обърнал към базирания в САЩ производител на електрически коли и големи батерии Tesla. Зимбабвийксият мобилен оператор търси решение, което да позволи базовите му станции да работят по 24 часа на ден. Африканската държава среща хронични проблеми с наличието на пари в брой, а повечето транзакции и преводи там се извършват дигитално, като много от тях – чрез мобилни телефони, пише Bloomberg.

„Телекомуникациите са се превърнали в кръвоносната система на икономиката“, казва Норман Мойо, изпълнителен директор на Distributed Power Africa, която инсталира батериите за Econet. “Ако мрежата на оператора в Зимбабве падне, не можете да извършвате никакви транзакции“, допълва той.

Монтажът на 520 Powerwall батерии, по две за всяка базова станция, е най-големият телекомуникационен проект, в който Tesla е участвала досега, казва Мойо. Econet има повече от 1300 базови станции в Зимбабве и в страната оперират още два мобилни оператора, така че Distributed Power има още по-мащабни планове за инсталиране на свои батерии и за разширяване на присъствието си в съседни, страдащи от недостиг на електричество страни като Замбия, Лесото и Конго, казва още той.

Базовите станции в Зимбабве (а и на много места по света) използват дизелови генератори като източник при спиране на електричеството, но в страната има и недостиг на горива. Батериите Powerwall, всяка с цена от 6 500 долара, ще се използват тогава, когато слънчевите панели не са в състояние да осигуряват достатъчно електричество – през нощта, или при силна облачност. Всяка литиево-йонна батерия се зарежда от слънцето и може да захранва базова станция за около 10 часа работа.

Tesla работи с голям брой телекомуникационни компании по света и вижда комбинацията от слънчеви панели и батерии като възможност да разшири бизнеса си в държави и региони, където електропреносната мрежа е ненадеждна или просто не съществува, казват от компанията на Илън Мъск.

Платежната система на Econet Ecocash има 6,7 милиона активни потребители в страната с 14 милиона население, по последни данни. При липсата на парични наличности тази система се използва за практически всичко – от покупки в магазини до даване на бакшиши. Икономиката на Зимбабве е тежко ударена от хиперинфлация, която в последните години достигна милиарди проценти и направи парите безполезни хартии. В тази ситуация жителите започнаха просто да използват долари и други по-надеждни валути, но в случая проблемът е в липсата на касови наличности в страната, което е пречка за икономическия оборот. Това е и причината в бедни страни като Зимбабве технологиите за безналични плащания да са по-разпространени, отколкото в доста европейски държави.