Регионалните избори в Германия ще имат отзвук в цяла Европа

Вотът ще бъде тест за голямата коалиция

16:10 | 1 септември 2019
Снимка: Gregor Fischer
Снимка: Gregor Fischer

Гласоподавателите в източните германски провинции Саксония и Бранденбург се изправят пред ключови избори, чието значение ще се разпростре отвъд границите им, пише Euractiv.

В случай, че социалдемократите (СДП) загубят позиция в Бранденбург по всяка вероятност крайно дясната Алтернатива за Германия (АfD) ще поднови призивите си за край на голямата коалиция.

След обединението на Германия провинция Бранденбург винаги е била управлявана от СДП. Последните прогнози обаче не са оптимистични. Очакванията са СДП да получи около 20% от гласовете, в сравнение с 31,9% през 2014 г. От друга страна, АfD може да увеличи подкрепата си с 8%, измествайки СДП като парламентарната група с най-голям брой избиратели.

Според евродепутата Райнер Виланд (ЕНП), който е зам.-председател на Европейския парламент, тези избори ще окажат пряко въздействие върху голямата коалиция в Германия и вследствие на Европа като цяло.

„По-нататъшното укрепване на AfD в Източна Германия и евентуалното участие на партията в регионалните правителства може да има сериозни последици не само за Германия, но и за Европа“ заяви Виланд.

В Саксония се очаква християндемократите (ХДС) да спечелят вота, но подкрепата им да спадне от 39,4% през 2014 г. до малко под 30%. Според прогнозите подкрепата за СПД ще се свие до 8% в сравнение с 12,4% през 2014 г., докато тази към AfD може да нарасне от 9,7% през 2014 г. до малко под 25%.