В Хонгконг десетки хиляди са на улиците въпреки полицейската забрана

Независимо от арестите на опозиционни лидери в петък, протестите продължават

12:50 | 31 август 2019
Обновен: 12:50 | 31 август 2019
Демонстранти на улиците в Хонгконг. Снимка:Justin Chin/Bloomberg
Демонстранти на улиците в Хонгконг. Снимка:Justin Chin/Bloomberg

Десетки хиляди жители на Хонгконг са излезли на мирен марш по улиците на града, след като в петък неколцина главни лидери на опозицията, в това число и Джошуа Уонг, бяха арестувани, пише Bloomberg.

Арестите бележат поврат към по-твърда правителствена линия спрямо протестите за демократизиране, които продължават вече трети месец. Според наблюдатели, причина за това е нарастващия гняв в Пекин, който чувства тези протести като опит за западно вмешателство в китайските дела. Това става на фона на 30-тата годишнина от смазаните от китайската армия протести на площад Тянанмън в Пекин, спомена за които не е избледнял въпреки опитите на китайското правителство да цензурира и скрие истината от собственото си население.

Кари Лам, върховния представител в Хонгконг, призова тази седмица за преговори с опозицията, но отказа да извърши промени, които да отменят останалите от колониалното минало правила за арести, депортации и цензура, което много от протестиращите желаят. Безредиците в азиатския финансов център заплашват да помрачат и отвлекат вниманието от планираните пищни тържества по случай 70-годишното управление на комунистическата партия в Китай, насрочени за 1-ви октомври.

Използването на сила от протестиращите в Хонгконг не може да принуди правителството на Китай към отстъпки, според редакционен материал в официоза на ККП.

По-рано днес LIHKG - един от онлайн-форумите, където се организират протестиращите, е бил подложен на мащабна DdoS-атака с цел да бъдат спрени сървърите му в навечерието на големите съботни маршове.

В същото време, улиците около представителството на Китай в Хонгконг са били блокирани от протестиращи, които са издигнали и барикади и са причинили задръствания.