Всеки втори германец смята, че страната не може да приеме повече бежанци

В края на 2018 г. приблизително 10,92 млн. са били чужденците в Германия

21:00 | 30 август 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Нарастващ брой германци смятат, че мигрантите намаляват заплатите и натоварват системата за социално подпомагане, сочат резултати от проучване, изследващо отношението на германците към чужденците преди и след миграционната криза от 2015 г., пише Euractiv.

Крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ продължава да отправя предупреждения относно чужденците въпреки свиващия се брой на търсещите убежища. Очакванията са партията, която печели ползи от тази си риторика, да постигне добри резултати на предстоящите избори в Саксония и Бранденбург на 1 септември (неделя).

Какво се случи с „гостоприемната култура“ в Германия и как тя се промени през годините?

Изследване на Bertelsmann Foundation, чийто резултати бяха публикувани тази седмица, се опитва да отговори на тези въпроси.

Повече от 2 хил. души бяха допитани, като резултатите бяха сравнени с подобни проучвания, правени през последните 7 години. Въпреки това картината все още е далеч от ясна.

„Възприеманията за мигрантите са противоречиви, защото темата не е черна или бяла. Хората виждат едновременно възможности и рискове“, посочва един от авторите на изследването.

Според проучването две трети от населението вярва, че мигрантите са добре дошли. 65% от респондентите възприемат миграцията като възможност за икономиката, която от години страда от липса на квалифицирани работници.

Германия вече усеща и ефектите от демографските предизвикателства, като компаниите често и отчаяно търсят млади таланти. Нов закон за имиграцията на квалифицирани служители, който ще влезе в сила от началото на 2020 г., беше създаден, за да привлече необходимите кадри в най-голямата европейска икономика.

Въпреки това се наблюдава и скептицизъм по отношение на бежанците, като множество германци са по-малко склонни да приемат мигранти след бежанската вълна от 2015 г.

В пика на кризата между 2015 и 2016 г. броят на чужденците, регистрирани в Германия, нарасна с 1,9 млн.

Според изследването един от всеки двама германци смята, че страната не може да приеме повече бежанци, защото е достигнала лимитите си.

Най-разпространеното опасение е, че мигрантите натежават на социално-осигурителната система. 71% от анкетираните са съгласни с това твърдение, а две трети смятат, че има риск от конфликти между мигрантите и германските националисти.

От 2015 г. насам Германия прие повече бежанци от която и да е европейска държава. Въпреки това тя все още няма най-високия процент мигранти в рамките на Европейския съюз.

В края на 2018 г. приблизително 10,92 млн. са били чужденците в Германия, като делът им се равнява на 12,2% от общото население на страната, според Федералната статистическа служба. За сравнение процентът на чужденци в Австрия е 15,7. В Ирландия делът им е под 12%, докато във Франция е под 7%.