Tesla увеличава цените в Китай

Причина е търговската война, която влияе на валутните курсове

14:15 | 30 август 2019
Тесла и зарядна станция. Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg
Тесла и зарядна станция. Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

Компанията Tesla повиши цените на автомобилите си в Китай заради търговската война със САЩ, която доведе до поевтиняване на юана, и повишение на митата за внос на коли, пише Bloomberg.

Цената на базово оборудван Model 3 се е покачила с 2% до 363 900 юана, показва сайтът на Tesla. За Model S и Model X без екстри цената се е покачила с подобен процент до 793 900 юана и 809 900 юана съответно. Tesla е сред най-засегнатите от търговската война американски компании, доколкото няма производство в Китай и е директно уязвима за всяко увеличение на митата. Китай заплаши през миналата седмица да увеличи митата за коли, сглобени в САЩ, до 50% в отговор на планираните от Доналд Тръмп нови мерки срещу китайския износ.

Tesla в момента строи фабрика в Китай, чието значение като пазар се покачва за компанията, която е на загуба от производството на електрически коли, заради свиващото се търсене в САЩ. Tesla планира да започне производство на автомобили близо до Шанхай до края на 2019 г. Изпълнителният директор на компанията Илън Мъск беше на посещение в Китай тази седмица, където е посетил мястото на новостроящата се фабрика и се появи на ИТ-конференция за изкуствен интелект в Шанхай, където заедно с президента на Alibaba Джак Ма обсъдиха бъдещето на работната сила.

По време на конференцията, Мъск заяви, че никога не е виждал нещо да се строи с такава скорост, както фабриката за коли на Tesla до Шанхай. „Много е впечатляващо“ каза той „Наистина мисля, че Китай е бъдещето“.