Политически хаос, недоволство и оставки: Какво се случва във Великобритания?

Петиция срещу отлагането на работата на парламента вече събра над 1 млн. подписа

18:40 | 29 август 2019
Снимка: Daniel Sorabji/AFP/Getty Images
Снимка: Daniel Sorabji/AFP/Getty Images

В сряда британският премиер Борис Джонсън шокира Великобритания с изявлението си, че ще поиска от кралица Елизабет Втора да отложи началото на работата на парламента с месец, с което да позволи новата сесия да започне в средата на октомври.

Като цяло не е неочаквано от премиер да направи подобно запитване – това по принцип се случва всяка година, но искането на Джонсън повдигна множество спорове, защото беше отправено само няколко седмици преди крайния срок за раздялата между Кралството и Европейския съюз (ЕС), пише CNN.

Недоволството сред британските законодатели, противници на „твърдия“ Brexit, нарасна, като те посочиха, че Джонсън всъщност възпрепятства депутатите от възможността да приемат законодателни актове срещу Brexit без споразумение.

По думите на премиера обаче членовете на парламента ще имат „достатъчно“ време, за да обсъдят процеса.

Въпреки това новините разпалиха редица протести, а вече е сигурно, че политическата драма ще трае дълго.

Лейбъристите настояха за незабавни разговори за Brexit следващата седмица

Опозиционната Лейбъристка партия настоява за спешен дебат за Brexit още следващата седмица, заяви министърът на външната търговия в сянка Бари Гардинър.

Той посочи пред BBC, че правителството е „неискрено“ относно причините за отлагането на работата на парламента, като добави, че ходът му цели да „извади Великобритания от ЕС без споразумение“ и да усложни процедурата по предотвратяването на подобен сценарий от министрите.

Петиция срещу отлагането на работата на парламента събра 1,3 млн. подписа

Междувременно онлайн петиция, настояваща премиерът Борис Джонсън да отмени плановете си спиране на работата на правителството, събра повече от 1,3 млн. подписа в Кралството.

Според британското законодателство парламентът разглежда всички петиции, които надхвърлят 100 хил. подписа, а правителството трябва да отговори на тези с над 10 хил. 

Протестиращи се събраха и пред парламента в сряда вечер, като според полицията демонстрантите са били между 1000 и 1500.

Оставките заваляха

В четвъртък лидерът на шотландските консерватори Рут Дейвидсън, отявлен критик на възможността за раздяла между Великобритания и ЕС без споразумение, обяви, че подава оставка, като поясни, че причините за решението ѝ са основно лични, но призова британските министри да приемат сделка за процеса.

Малко по-късно Джордж Йънг, отговорник за дисциплината на парламентарната група на торите, се оттегли от поста си заради решението на премиера.

Бившият председател на Камарата на общините по време на управлението на Дейвид Камерън посочи, че е „много нещастен“ от решението да се спре работата на парламента.