Крайната десница в Германия може да нанесе удар на нестабилната коалиция

В по-голямата част от изтока има разочарование от всички стари партии и АзГ доминира, тъй като кара хората да усещат, че са чути, казва политолог

17:10 | 29 август 2019
Германкият канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германкият канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

райната десница е напът да отбележи голям напредък на два регионални вота в Източна Германия в неделя , което потенциално може да сложи край на 30 години управление от двете главни партии в двете провинции и да ускори разпадането на националната коалиция на канцлера Ангела Меркел, пише Investor.bg.

"Алтернатива за Германия" (АзГ) се възползва от гнева на избирателите заради кризата с бежанците и планираното затваряне на каменовъглени мини в региона и се представя като наследник на демонстрантите, които предизвикаха падането на Берлинската стена преди 30 години. Очакваното двуцифрено увеличение на резултата на АзГ застрашава консерваторите на Меркел в Саксония и може да означава, че социалдемократите (ГСДП), техните партньори на национално ниво, може да загубят властта в Бранденбург. Тези партии са управлявали съответните провинции от обединението през 1990 г. насам, предимно в коалиции.

Очаква се АзГ да отнеме гласове и от двете партии на изборите, които ще се състоят два месеца преди Германия да отбележи 30 години от падането на най-могъщия символ на Студената война - Берлинската стена. "Изборните плакати на АзГ казват на избирателите: "Да завършим промяната, започнала през 1989 г.". Използвайки думата "Wende" (поврат, промяна), както обикновено се нарича падането на източногерманския комунизъм, постерите казват: "1989 2019. Wende 2.0. Бъди там, когато се прави история!" 

Цялата статия вижте на Investor.bg.