Porsche предлага месечни абонаменти в нови градове в САЩ

Луксозният бранд на Volkswagen разширява присъствието си в Лас Вегас, Сан Диего и Финикс в САЩ, както и в Торонто в Канада

13:49 | 29 август 2019
Porsche 911 на автомобилния салон в Ню Йорк. Снимка:Natan Dvir/Bloomberg
Porsche 911 на автомобилния салон в Ню Йорк. Снимка:Natan Dvir/Bloomberg

Porsche разширява своята услуга за предлагане на луксозни коли срещу месечен абонамент за споделено ползване. Срещу 3100 долара месечно, от германския производител предлагат гъвкава схема за ползване чрез апликация за мобилен телефон. Програмата започна в Атланта, САЩ, преди близо две години и сега от Porsche я разширяват, дори когато други производители се отдръпват от подобни експерименти. Месечния абонамент се нарича Porsche Passport, а вариантът за по-кратко ползване е Porsche Drive и започва на цена от 269 долара за 4-часов наем, пише Bloomberg.

Автомобилните компании предлагат абонаменти, с които се опитват да достигнат до младата аудитория, която ползва платени онлайн абонаменти като Netflix и Uber, със смесени резултати. Porsche и Mercedes-Benz разширяват услугите си, но General Motors спря предлагането на Cadillac Book през декември 2018 г., а Volvo се бори да наложи в Калифорния своята абонаментна услуга, която комбинира лизинг, застраховка и месечна поддръжка в едно плащане.

„Това не е задължително най-евтиния начин да сте мобилни“, казва Марк Уейкфийлд, шеф на отдела за автомобили в консултантската фирма AlixPartners. “Има нужда от достатъчен брой хора, които да плащат за фактор като удобството“.

Повечето абонаментни услуги струват повече от тригодишен лизинг на автомобил, което ограничава потенциала им за растеж, според проучване на компанията Edmunds от миналата година.

Това вероятно не е проблем за компании като Porsche, чийто тригодишен лизинг излиза с 20% по-евтино от абонамент за същото време. В последните две години компанията има 180 абонати, 80% от които никога не са притежавали подобна кола преди. Типичните потребители на услугата са със средна възраст около 45 години, с около осем години по-млади от средния притежател на Porsche.  Те могат да избират между 20 модела на разположение и плащат само за горивото, след 595 долара първоначална такса. В цената на абонамента е включена застраховката и поддръжката на колата.

Според Клауз Целмер, шеф на Porsche Cars North America, „ако имаш 80% потребители, които преди това не са били клиенти на марката, това наистина струва много.“ Като част от програмата, дилърите на Porsche в изброените по-горе градове ще обслужват и абонаментните автомобили. Моделът Taycan, задвижван изцяло от електричество , ще се предлага за абонамент през следващата година, за да помогне на потребителите да преодолеят спирачките си по отношение на електрическите коли, казва Целмер.