Искането на Джонсън за отлагане на работата на парламента получи одобрението на британската кралица

Шансовете депутатите да успеят да блокират сценария за Brexit без сделка намаляват

18:15 | 28 август 2019
Британската кралица Елизабет Втора. Снимка: WPA Pool/Getty Images
Британската кралица Елизабет Втора. Снимка: WPA Pool/Getty Images

Британската кралица Елизабет Втора одобри искането на премиера Борис Джонсън за отлагане започването на работа на парламента с близо пет седмици преди Brexit. Изненадващият ход на министър-председателя значително ограничава действията на депутатите, мнозинството от които искат да предотвратят възможността от Brexit без споразумение.

След новината цената на британския паунд продължава да намалява, достигайки до 1,2204 долара за паунд минути преди 18 ч. българско време.

Искането на Джонсън е работата на парламента да се отложи „не по-рано от понеделник 9-я ден на септември и не по-късно от четвъртък, 12-я ден на септември“ до 14 октомври, съобщава Bloomberg.

Тайният съвет – група от високопоставени политици, които съветват кралицата, публикува изявление, в което се посочва, че монархът е дала одобрението си, след като се е срещнала с лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, Марк Спенсър – който отговаря за гласуванията на депутатите в Камарата на общините, както и с Натали Евънс, лидер на Камарата на лордовете.

Ходът на премиера, за който съобщиха редица медии, прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври.

Вижте повече на Investor.bg.