DIW: Германската икономика ще навлезе в рецесия през третото тримесечие

Производството е в криза и бавно, но сигурно повлича и сектора на услугите, заяви ръководител в института

19:00 | 28 август 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският износ вероятно ще се свие с 0,2% през третото тримесечие, с което най-голямата европейска икономика ще навлезе в рецесия, смятат представители на икономическия институт DIW, цитирани от Bloomberg.

Измерителят на DIW за активността спадна до 89 пункта през август и достигна най-ниското си ниво 2012 г. насам, сигнализирайки за ново съкращение, след като брутният вътрешен продукт на Германия се сви с 0,1% за периода от април до юни, посочи институтът в изявление.

„Производството е в криза и бавно, но сигурно повлича и сектора на услугите“, заяви Клаус Михелзен, ръководител прогнози и икономическа политика в DIW.

Отслабеното търсене на износа, основно в Европейския съюз, натежа на германските компании, докато заплахата от Brexit без споразумение, глобалните търговски спорова и политическата нестабилност в Италия допълнително увеличиха проблемите за най-голямата европейска икономика, посочва Симон Юнкер, икономист в DIW.

Положителната страна е, че вътрешното търсене се запазва, докато потребителите се възползват от „фискалния импулс“ и строителната индустрия е в добро състояние, добавят от института.