Путин предлага нов изтребител на Ердоган

Изглежда руският президент добре използва противоречията на Турция със съюзниците и

18:06 | 27 август 2019
Путин и Ердоган пред кокпита на Су-57. Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg
Путин и Ердоган пред кокпита на Су-57. Снимка:Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Валдимир Путин показа на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган последната разработка на руски „стелт“ изтребител. Наскоро Турция получи забрана от САЩ да закупи F-35, въпреки участието си в проекта, пише Bloomberg.

Заобиколени от руския и турския военни министри, Путин и Ердоган разгледаха кокпита на самолета от пето поколение Су-57 на започналото край Москва авиоизложение МАКС-2019. Сред останалите машини, привлекли интереса им, бяха Су-35, хеликоптери и самолети-амфибии.

В представянето си към своя „добър приятел“ Ердоган, Путин е наблегнал на „техническите характеристики на последното поколение в руските ВВС“, които според него „отварят нови възможности за взаимноизгодно сътрудничество“, според прессъобщение, разпространено от Кремъл .

Когато Ердоган е попитал по време на обиколката дали Су-57 вече се продава, Путин с усмивка отвърнал „Вие можете да го купите“.

Визитата на турския президент в Москва идва след като през миналия месец САЩ решиха да изключат Анкара от програмата F-35, в която първоначално тя участваше. Това беше санкцията за решението на Турция да купи от Русия зенитните ракетни комплекси С-400, за които Вашингтон заяви, че са несъвместими с F-35, защото биха разкрили на руснаците детайли за стелт-технологията на самолета. Турция планираше да закупи около 100 F-35 и сега ще трябва да потърси алтернативи, ако САЩ не вдигнат забраната. След криза в отношенията през 2015 г., когато Турция свали руски Су-24 в Сирия, двете страни засилиха връзките си, особено в икономическата и военната област, а отношенията на Турция с НАТО видимо охладняха в последните години. Двамата лидери преговарят и за последното развитие на ситуацията в Сирия, където несъгласието им е за офанзивата на армията на Башар Асад към Идлиб, което може да залее Турция с нова вълна бежанци.

Турция настоява, че е била принудена да купи руските ракети С-400, защото нейните нужди за отбрана не са били посрещнати подобаващо от НАТО, а офертата за покупка на американските ракети „Пейтриът“ са били без технологичния трансфер, за който Анкара настоява.

Ердоган се надява да намери общ език с Путин преди поредната среща на лидерите на Иран, Русия и Турция, чийто домакин ще е той. На 16 септември в Анкара ще се обсъжда прекратяване на огъня и спиране на офанзивата на сирийската армия, за което Русия поставя като условие изтеглянето от Идлиб на хиляди бунтовници, с което Турция пък не е съгласна.