Срещите с Меркел и Макрон подсилиха оптимизма на Джонсън за нови преговори за Brexit

Късно във вторник британският премиер ще проведе телефонен разговор и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

19:10 | 27 август 2019
Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg

Британското правителство вижда възможност да поднови преговорите за Brexit с Европейския съюз (ЕС), след като премиерът Борис Джонсън се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон миналата седмица, пише Bloomberg.

Европейските лидери са смекчили тона около споразумението за Brexit и необходимостта да се запази т.нар. „предпазен механизъм“ за ирландската граница, който според голяма част от поддръжниците на Brexit ще остави в тесни отношения Великобритания и блока след раздялата им, посочи британски представител, пожелал да запази анонимност.

Според източника Меркел и Макрон изглеждат съгласни да подновят разговорите относно притесненията и предложенията на Джонсън за алтернативни решения за границата, базирани на технологии, включително доверени търговски програми. Това може да отвори пътя към съгласието на ЕС за предоговаряне на споразумението, което бившия британски премиер Тереза Мей постигна с Брюксел, твърди още лицето, запознато с хода на разговорите.

Джонсън вече неколкократно заяви исканията си за постигане на нова сделка, като ясно отбеляза, че Великобритания ще напусне блока до настоящата крайна дата (31 октомври), независимо дали към този момент ще има постигната договорка между Брюксел и Лондон. Имайки предвид разговорите в Берлин и Париж миналата седмица, както и тези с президента на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на срещата на Г-7 във Франция през уикенда, фокусът вече е върху опитите да се намери пространство за преговори, посочва запознатият източник.

Късно във вторник Джонсън ще проведе телефонен разговор с настоящия председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, за да уточни неговата позиция, като предстои следващия месец да се срещне и с ирландския премиер Лео Варадкар в Дъблин.

Визитата в Ирландия ще бъде критична по отношение на постигането на компромис за Brexit и „предпазния механизъм“, който ЕС смята за необходим за защитата на единния пазар и осигуряването на мирен процес в Северна Ирландия.

Малко след разговор с Джонсън във вторник датският премиер Марк Рюте заяви в Twitter, че ЕС е отворен към всякакви „конкретни предложения“ от Великобритания, докато британците са единни в исканията си.