Кабинетът в Италия ще оцелее, ако демократите получат премиерския пост

Крайният срок за преговорите е 27 август

16:42 | 24 август 2019
Луиджи Ди Майо е може би последната алтернатива за спасение на мандата на правителството в Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Луиджи Ди Майо е може би последната алтернатива за спасение на мандата на правителството в Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Пет звезди“ и Демократическата партия водят усилени преговори за спасяване на мандата в Италия, като най-важните условия за това са премиерският пост и широката конституционна реформа, предаде Bloomberg, цитирайки информация на La Repubblica.

По-рано през седмицата министър-председателят Джузепе Конте подаде оставка, след като коалиционният партньор „Лига“ оттегли подкрепата си към правителството. Това задейства процедура при президента за двуседмичен срок, в който да бъде назначен нов лидер на парламентарната власт или да бъдат насрочени предсрочни избори.

От „Пет звезди“ все още искат Конте да бъде премиер, но Луиджи Ди Майо и Никола Цингарети настояват един от двамата да оглави кабинета, ако двете историческо враждуващи партии ще спасяват мандата заедно.

Демократите искат и по-широка конституционна реформа, която да не включва само намаляването на депутатските места в парламента, каквато е идеята на управляващите в момента.

Крайният срок за преговори, поставен от президента Сержо Матарела, е 27 август, когато очакваната нова коалиция трябва да излъчи кандидат-премиер. Ако разговорите не дадат резултат, държавният глава е длъжен да посочи дата за следващите национални избори в страната.

Социологическо проучване на Tecne показва в момента, че трите партийно представени партии се ползват от следната обществена подкрепа - „Лига“ 31,3% (-6,7%), „Пет звезди“ 20,8% (+3,3%) и Демократическата партия 24,6% (+2,2%).