Китайските сайтове за търговия блокират продажби от Хонконг

Сред забранените продукти са чадърите и маските, които са често срещани на протестите в града

17:10 | 18 август 2019
Обновен: 17:11 | 18 август 2019
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Протестиращите в Хонконг вероятно ще трябва да търсят оборудване за демонстрациите си извън Китай, пише Bloomberg.

Китайските онлайн платформи за търговия като Taobao, която е собственост на китайската технологична компания Alibaba, не позволяват продажбата на чадъри, маски и каски за потребители от Хонконг. Базирани в Хонконг логистични компании твърдят, че продукти като черни тениски, плакати, лазери и маски ще бъдат задържани на митницата.

Протестите в Хонконг започнаха през юни, като правителството предупреждава за негативно влияние върху икономиката и имиджа на града. Полицията често използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, като всяка демонстрация е съпътствана от насилие през последните седмици.

По време на сблъсъците с полицията протестиращите използват каски и маски, както и лазери, за да заслепяват органите на реда. Поради това китайският сайт за онлайн търговия JD.com обяви, че вече няма лазери и каски за Хонконг и Макао.

Митницата е засилила контрола върху износа и вноса, се посочва в позиция на сайта на базирана в Хонконг логистична фирма Dailybuyco.com. Списъкът със „спорни продукти“ включва кърпи, чадъри, стикове за голф и каски. Според сайта продуктите в списъка постоянно се променят.