Цената да си футболен привърженик в Италия

Феновете играят важна роля за бюджета на големите отбори в Серия А

11:15 | 18 август 2019
Сезонните карти и тениските на футболните клубове съставят важна част от годишния бюджет. Снимка: Pixabay
Сезонните карти и тениските на футболните клубове съставят важна част от годишния бюджет. Снимка: Pixabay

От края на XIX век насам футболът има една основна цел - да забавлява масите през уикенда и да им дава кураж да минат успешно през тежката работна седмица, за да дочакат следващото голямо дерби. Но с времето популярността на спорта достига такива нива, че някои по-схватливи хора са разбрали, че развлечението притежава наистина огромен капиталистически потенциал. Именно по тази причина днес заплатата на един футболист може да достигне 20-30 млн. евро на годишна база, а цената му на трансферния пазар с лекота преминава границата от 100 млн. евро. И макар забавлението за масите да играе все по-малка пряка роля, то съставя един солиден процент от бюджета, на който и да било клуб по света.

Италианската Серия А е сред водещите европейски шампионати, макар в последните няколко години грандовете да отсъстват от голямата сцена. Единствено Ювентус на този етап разполага с нужните аргументи, за да се конкурира за трофея от Шампионската лига и все пак е далеч от нивото, което демонстрират испанските и английските тимове.

Абстрахирайки се от чисто футболната страна на нещата, ще се опитаме да очертаем някои тенденции, определящи цената на това да си футболен привърженик в Италия.

Сезон 2019/20 чука на вратата и е време треньорите да започнат същинската си работа. Икономистите пък е време да разберат, дали анализите им ще кореспондират с реалността.

Процент на приходите за футболните клубове в Серия А от сезонни билети и тениски. Графика: CalcioEngland.com

В графиката горе виждаме основните елементи, формиращи бюджета на всеки един от елитните клубове преди старта на кампанията, що се отнася до прякото влияние на техните фенове.

Съвсем според очакванията, Ювентус се радва на най-сериозна подкрепа, според компилираните данни от изданието Calcio.com. Неговите последователи на драго сърце плащат по около 650 евро за сезонна карта, което е с два пъти повече от следващите клубове в таблицата. Реплика на официалния екип се търгува за около 100 евро, което прави общо 750 евро цена за най-заклетите „ювентинци“, които следват неотлъчно отбора най-малко в неговите домакинства. Проучванията сочат, че приходите за „старата госпожа“ от тези елементи ще възлизат на около 2,4% от годишния ѝ бюджет.

Подгласникът на шампионите от предходния сезон - Наполи, пострада от едно решение на президента Аурелио де Лаурентис, когато той реши да повиши значително цената на сезонната карта до 360 евро. Това доведе до сериозен отлив на привърженици през миналия сезон, въпреки че тимът отново бе основен и практически единствен конкурент за Калчото. Тази година де Лаурентис се поучи от грешката си и пусна билетите на цена от 269 евро. Като добавим и цената на новия екип на „партенопеите“ ще видим, че отборът ще покрие 2,1% от бюджета си.

Особено внимание привличат нетрадиционните италиански клубове като СПАЛ и Бреша. Причината е, че двата отбора залагат на висока цена за сезонните си билети и в това има по-голяма логика, отколкото първоначално човек би предположил.

Стадио Пауло Маца“ (капацитет 16 134 места) и „Стадио Марио Ригамонти“ (16 743 места) са две от съоръженията с най-скромен капацитет в Серия А. Това им гарантира пълна разпродажба за домакинствата срещу големите отбори и така всеки, който би искал да си гарантира място за мачовете срещу Ювентус, Милан, Интер, Наполи, Лацио и Рома, би било разумно да се сдобие със сезонна карта.

Фиорентина от друга страна разчитат повече на еднодневните си посетители, поради големия капацитет на „Стадио Артемио Франки“. Повече от 43 000 седящи места трудно биха се запълнили, когато гостуват отбори от нивото на Лече или Болоня, но за сметка на това „виолетовите“ предлагат най-скъпите тениски в Италия - 114 евро за реплика. Флоренция е една от най-посещаваните туристически дестинации и практически всеки футболен запалянко се интересува от клуба и шансът да се прибере у дома с нов екип е значителен.

Футбол, Международен, Италия, Seria A, Флаг, Ювентус

Само Ювентус може да се конкурира с европейските грандове във финансово отношение. Снимка: Pixabay

На общия фон в Европа италианското първенство е сред най-достижимите за привържениците на футбола. Единствено Ювентус се доближава до стандартите в Англия, Испания и Германия, поставени от най-големите имена в спорта - Манчестър Юнайтед, Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Ливърпул и останалата част от футболния елит.

За още новини от Серия А може да посетите страницата на Gol.bg.