Санкциите на Тръмп срещу Иран и Венецуела помагат на Русия

Руски компании са получили поне 905 млн. долара допълнителни приходи от ноември 2018 г. досега

15:16 | 16 август 2019
Петролна сонда в Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Петролна сонда в Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела са облагодетелствали неочаквано Русия, като са повишили търсенето на руски суров петрол, пише Bloomberg.

Калкулацията се базира на разликата между усреднените цени на сорта Урал спрямо бенчмарковия Брент за периода ноември 2018 г. - юли 2019 г., сравнени с предишен петгодишен период. Санкциите доведоха до скок в търсенето на руския петрол, което съвпадна и със съкращения на дневното производство от страна на ОПЕК.

„Има недостиг в предлагането на тежък суров петрол като резултат от санкциите срещу Иран и Венецуела и действията на ОПЕК за съкращаване на добивите“ казва Констанца Рангелова, анализатор в JBC Energy, в изявление по е-мейл. „Сортът Урал е във върхово търсене в региона на Средиземноморието".

Оценките за печалбите на руските петролни компании се базира само на борсови цени и количества експортиран петрол от руски пристанища и информация от S&P Global Platts, но не включват оценки върху цялостния ефект на цените на петрола и сорта Брент, предизвикани от санкциите на Вашингтон.

 

Много рафинерии по света са построени специално за тежки сортове петрол като иранския, венецуелския и руския и преминаването към обработка на други видове е процес, който е доста скъп и отнема време.  
Приходите на Русия от експорт на петрол достигнаха 58.5 милиарда долара за първата половина на годината, според данни на Федералната митническа служба на Руската Федерация. За миналата година приходите са 129 милиарда долара.

Уралс традиционно се търгува с отстъпка спрямо бенчмарковия сорт Брент, която за последните пет години е била средно един долар за барел в Средиземноморието и 1.63 долара за Северо-Западна Европа, казва говорител на S&P Global Platts. Тази отстъпка се свива през ноември 2018 г. и в началото на 2019 г. достига до 86 цента за барел, които разлики са оставали в джобовете на руските петролни компании.