Електрическите автомобили заплашват германската икономика

Лидерското място в сектора на най-голямата европейска икономика е застрашено от САЩ и Китай

09:00 | 17 август 2019
Знак, ограничаващ движението на стари коли и дизели. Хамбург, Германия. 31 май 2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Знак, ограничаващ движението на стари коли и дизели. Хамбург, Германия. 31 май 2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Опасенията относно икономическото влияние от преминаването от конвенционални към електрически коли се увеличават в сърцето на автомобилната индустрия на Европа, пише The Wall Street Journal.

Властите и ръководителите на компании в Германия са притеснени, че големите дружества в страната и богатата екоситема от доставчици не са достатъчно ефективно подготвени за прехода, който застрашава лидерството им в света на електрическите автомобили, повдигайки опасения за работните места, данъчните приходи и дори икономическия растеж.

Сглобяването на електрически коли не е толкова сложно или трудоемко като правенето на конвенционални превозни средства и разчита предимно на вносни технологии. В същото време Китай прави големи стъпки по отношение на електрификацията, превръщайки се във все по-застрашителен конкурент.

Безпокойството се изостря в Щутгарт - хъб на най-големите автомобилни клъстери и сърце на динамичния юг, на фона на отслабената от търговската война германска икономика.

„Много сме обезпокоени“, посочи Никол Хофмайстер-Краут, икономическият министър на Баден-Вюртемберг, пред Wall Street миналия месец. „Конкуренцията със САЩ и Китай постоянно се утежнява. Целта ни трябва да бъде да запазим производството и работните места в Баден-Вюртемберг“, добави той.

В гараж в Щутгарт преди 136 години Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах изобретяват двигателя с вътрешно горене, който задвижва световната автомобилна индустрия оттогава насам. Компаниите Daimler AG, Volkswagen AG и BMW AG сега обаче са заети с отхвърлянето на това наследство и работата върху производството на масови електрически автомобили.

Porsche ще започне производство на Taycan, първата изцяло електрическа кола на компанията, през септември. Няколко седмици след това Volkswagen ще стартира производство на ID модела си, създаван като новата народна кола. Daimler и BMW също ускоряват своите електрически предложения.

Индустриалните консултанти от AlixPartners прогнозират, че делът на продажбите на автомобили с бензинови и дизелови двигатели ще възлиза на около 56% през 2030 г. в сравнение с 95% сега. Най-голямата промяна ще бъде в Европа, където регулациите предвиждат санкции за вредните емисии, излъчвани от традиционните коли.

Германският институт за изследване на заетостта очаква, че ако делът на електрическите автомобили възлиза на едва 23% от продажбите на всички нови коли до 2035 г., това ще значи загуба в размер на 20 млрд. евро (22,4 млрд. долара) за германския износ, равна на 0,6% от брутния вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика, и 13% от нейната настояща работна сила в автомобилната индустрия. Към момента заетите в индустрията са около 870 хил. души от цяла Германия, половината от които са концентрирани в Щутгарт. 

И тук не става въпрос само за Германия.

В Европа има около 309 автомобилни производители и заводи за асемблиране. Общо секторът поддържа 13,8 млн. работни места на Стария континент или 6,1% от общата работна сила на Европейския съюз и 11,4% от местата в производството.

В Европа има двойно повече от работни места, зависещи от пазара на автомобили, отколкото в САЩ. По-голямата част от тях са добре платени длъжности, изискващи средно ниво на квалификация.