Над 42 000 социални жилища по-малко в Германия

Значително повече домове за хора с ниски доходи се закриват, отколкото биват построени. През последните 15 години броят им е намалял наполовина

16:18 | 14 август 2019
Снимка: fnp.de
Снимка: fnp.de

В Германия броят на социалните жилища прогресивно намалява. През изминалата година са преустановили дейност значително повече домове за лица с ниски доходи, отколкото са били новопостроените. Така в края на 2018 г. има близо 42 500 социални жилища по-малко спрямо година по-рано, което представлява спад от 3,5%. Това става ясно от отговора на външното министерство на запитване от фракцията на Левицата. В края на годината в Германия са били отдадени под наем общо почти 1,18 млн. социални жилища, пише германският седмичник Die Zeit.

В тези апартаменти наемите се определят от държавата и следователно са сравнително ниски. Там могат да живеят само хора, които властите определят като крайно нуждаещи се. Основният за подбора им критерий е доходът на домакинство - с разликата, че границите на доходите в различните провинции са различни. По правило наемателите могат да останат в жилищата дори ако след определено време печелят по-високи възнаграждения.

Социалното жилище не остава такова завинаги. След даден период от време, обикновено 30 години, те отпадат от задължение и могат да бъдат отдадени под наем при пазарни условия. Тъй като от 80-те години насам са построени малко на брой нови социални жилища.

Карън Лей призовава за създаването на програма за запазване на социалните жилища

През последните 15 години броят им е намалял наполовина. Междувременно с държавни субсидии се изграждат повече такива апартаменти - но това не е достатъчно, за да се поддържа устойчивост на общия им брой. Само през изминалата година според статистиката около 70 000 социални жилища в цялата страна са прекратили дейност, а около едва 27 000 са новопостроени.

Карън Лей от фракцията на левицата призовава за "програма за запазване изграждането на социални жилища". Вместо да се намалят субсидиите, както е планирано, би трябвало да бъдат инвестирани десет млрд. евро и така да бъдат създадени 250 000 нови социални жилища. През миналата година федералното правителство беше предоставило на държавите около 1,5 млрд. евро за т. нар. "помощи за жилищно настаняване".

Освен това субсидираните социални жилища в бъдеще винаги ще останат социални жилища, каза Лей. Според нейните изчисления в момента в Германия липсват повече от 5 млн. апартамента за хора с ниски доходи.

Само Бавария и Саксония разполагат достатъчен брой социални домове

Почти във всички останали провинции на Германия броят на социалните жилища намалява. Само в Бавария (+ 1,285 апартамента) и в Саксония (+161 апартамента) бяха построени повече социални жилища през миналата година, отколкото са били закрити. В Берлин съотношението остана стабилно. В Бранденбург обаче фондът от социални жилища се сви с повече от 12 200 апартамента - или с около 30% за година.

Най-много социални жилища на човек през 2018 г. е имало в Хамбург и Берлин, най-малко - в Саарланд и в Саксония-Анхалт.