Меркел: Запътили сме се към труден период

Въпреки това според канцлера „засега“ няма необходимост от пакет от мерки за стимулиране на растежа

13:38 | 14 август 2019
Обновен: 13:38 | 14 август 2019
Германският канцлер. Снимка:Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Германският канцлер. Снимка:Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел се върна от лятната си почивка малко по-песимистично настроена за състоянието на германската икономика, но и изглежда по-решена да предприеме нещо по въпроса, пише Investor.bg.

„Вярно е, че сме се запътили към един труден период“, заяви тя на събитие във вторник. По думите й правителството ще следи отблизо икономическите данни за второто тримесечие и след това за третото. „Ще реагираме в зависимост от ситуацията“, заяви тя.

Това е първият път, в който Меркел дава сигнал, че правителството ще трябва да стане по-проактивно в отговора си на икономическото забавяне. Въпреки това според канцлера „засега“ няма необходимост от пакет от мерки за стимулиране на растежа.

През последните седмици се увеличиха призивите от страна на бизнеса и политическите кръгове за въвеждане на стимули. В същото време воденият от християндемократите консервативен блок на канцлера потъна в социологическите проучвания преди нови ключови регионални избори следващия месец.

Прогнозите са икономическият растеж тази година да достигне едва 0,6%, като основна причина са последствията от бушуващата глобална търговска война, която удари силно зависимата от износа германска индустрия.  Растежът се забави от 2,2% през 2017 г. до 1,4% през 2018 г.

Цялата новина вижте на Investor.bg