Най-скъпият имот в САЩ е обявен за продан чрез търг

Наречен „Планината“, парцелa в Бевърли Хилс се продаваше за един милиард долара, а интерес към него имаха купувачи като Том Круз и Джеф Безос.

11:05 | 14 август 2019
Лукозен имот с басейн за продажба. Снимка:Marlene Awaad/Bloomberg
Лукозен имот с басейн за продажба. Снимка:Marlene Awaad/Bloomberg

Най-високо оцененият имот в Лос Анджелис е с площ 157 акра (635 декара) и ще бъде предложен на аукцион в четвъртък. Ако продажбата протече по план, това ще сложи край на десетилетна сага на битки и финансови сблъсъци, пише Wall Street Journal.

Огромният парцел с широка панорама към Лос Анджелис, известен и като „Лозето (The Vineyard)” беше обявен за един милиард долара миналата година, но после цената му беше намалена на 650 милиона. Имотът привлече интереса на голям брой холивудски знаменитости и бизнес акули през последните години, сред които и основателят на Amazon.com Джеф Безос.

Предстоящият търг идва след като сегашния собственик, компанията Secured Capital Partners не успя да получи защита от кредитори, след като подаде искане пред съд в Лос Анжелис, което беше отхвърлено. Компанията има повече от 200 милиона долара дългове, и имотът е обезпечение по доста от тях.

Историята на „Планината“ е като истинска холивудска драма. Цяла кохорта от бивши собственици имаха амбициозни планове за парцела – от построяването на едно единствено имение в него, до шест по-малки къщи и други проекти. Всички тези планове се провалиха по различни причини.

Сред собствениците са Шамс Пахлави, сестра на последния ирански шах Реза Пахлави, телевизионната звезда Мърв Грифин и основателя на компанията Herbalife Марк Хюз, който го купува през 1997 г. за 8.5 млн. долара. Неговите планове са прекъснати от смъртта му през 2000 г., когато е намерен мъртъв в Малибу след смъртоносна комбинация от алкохол и наркотици.

Синът на Марк Хюз – Алекс е на 20 години, и до навършването му на 35 годишна възраст имуществото (в което влиза и „Планината“) което наследява, се управлява от попечителски тръст. През 2004 г. този тръст продава имота на инвеститора Чарлс Дикенс от Атланта за сумата от 23.75 млн. долара. Дикенс получава разрешително за няколко постройки в парцела, но партньорът му Викторино Новал попада в затвора за данъчни измами и финансирането на проекта пропада, а по-късно и започват дела между двамата.

В средата на миналото десетилетие на сцената се появява и актьорът Том Круз, който плаща депозит за част от имота, но сделка така и не е сключена. През 2016 г. парцелът е прехвърлен на  Secured Capital Partners, компания на сина на Викторин Новал – Виктор Франко. Компанията е похарчила 30 млн. долара за инфраструктура, според адвокатите и, които оспорват предстоящия търг, назначен от съда.  Secured Capital Partners подава молба за защита от кредитори през май тази година и анализатори предвиждат, че битката за този имот ще е доста оспорвана. Евентуалният купувач ще трябва да покрие дългове за поне 200 млн. долара, което е малко вероятно, предвид на факта, че пазарът на луксозни имоти в момента е на етап свръхпредлагане.

Досега няма имот в Лос Анджелис, продаван толкова скъпо. Най-скъпата покупка беше направена през миналия месец за близо 120 млн. долара за имение на телевизионния продуцент Арън Спелинг. Най-скъпият имот, продаван досега в САЩ, е пентхаус в Ню Йорк, купен от милиардера Кен Грифин за 238 милиона долара.