Хонконг: Летището остава блокирано за втори ден поред

Антиправителствените протести продължават да разтърсват града

13:58 | 13 август 2019
Протестите продължават вече 10 седмици. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg
Протестите продължават вече 10 седмици. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg

Регистрациите за полети на летището в Хонконг са преустановени за втори ден поред, след като антиправителствените протести продължават с пълна сила, предаде BBC.

Транспортният хъб е водеща цел на протестиращите от няколко дни насам, но от началото на седмицата недоволството на гражданите пречи на нормалната функция на летището. (бел. ред.: по информация на Bloomberg полетите за кратко са били възстановени в обедните часове, но към 17:15 часа местно време ситуацията отново се е влошила)

Върховният представител Кари Лем каза, че протестите „са ескалирали до опасни нива“ и агресията е „път, от който няма връщане назад“.

„Терминалните операции в Хонконгското международно летище са сериозно нарушени в резултат на публичните прояви на летището днес“, пише в официално изявление администрацията му.

Протестите в Хонконг продължават вече десета седмица и на този етап няма изгледи за помирение. Първоначалният повод за гражданското недоволство бе проектозакон за екстрадиция към континентален Китай. Идеята отпадна, но протестите продължиха под влиянието на продемократичното движение в региона.

Хонконг е територия със специален административен режим от 1997 г. насам, когато Великобритания предава суверенитета на зоната в ръцете на китайското правителство. Първите масови протести са от 2014 г. при предложение за избирателна реформа. Медиите озаглавяват стачката с лозунга „Чадърната революция“, след като мнозина следват примера на областния съветник Пол Цимерман, който отваря жълт чадър по време на приема след церемонията по случая Националния ден на китайската народна република на 1 октомври на площад Златна Баухиния.