Коалиционният партньор на Салвини търси подкрепа преди вота на недоверие

“Пет звезди” и Демократическата партия в Италия обмислят възможността за съюз

20:00 | 11 август 2019
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Антиситемното движение “Пет звезди” и лявоцентристката Демократическа партия са готови да разгледат дори немислимото, за да отложат плана на вицепремиера Матео Салвини за пълен контрол над Италия - съюз, целящ отлагане на предсрочните избори, пише Bloomberg.  

Разговорите предвиждат подпомагане на новото “институционално” правителство, след като най-вероятно ръководеното от премиера Джузепе Конте не оцелее след вота на недоверие идните седмици, твърдят няколко италиански медии, включително Corriere della Sera и la Repubblica. Целта ще бъде установяване на основите за бюджета за 2020 г., избягвайки автоматични данъчни увеличения, които ще струват 23 млрд. Евро, и възможна промяна на системата за гласуване в страната. 

Сближаването е малко вероятно, като се има предвид, че демократите и “Пет звезди” спорят по почти всеки един основен въпрос от години. То обаче е сигнал за предизвикателствата, с които се сблъсква Салвини, след като се оттегли от коалицията си с движението на Луиджи ди Майо и призова за “бързи” избори в опит да се възползва от нарастващото си одобрение сред гласоподавателите.

Първият тест ще се проведе още в понеделник, когато парламентарните лидери ще трябва да установят времева рамка за вота на недоверие срещу правителството на Джузепе Конте, свикан от “Лига” на Салвини.

Вицепремиерът поиска вотът да се проведе още тази седмица, но е възможно той да бъде изместен до 20 август или дори след тази дата. Това би отложило разпускането на парламента до по-късно през месеца с възможна дата за избори не по-рано от октомври.

Възможността да разпусне парламента е в ръцете на президента Серджо Матарела, но е малко вероятно той да го направи, ако достатъчно депутати се съгласят да подкрепят ново правителство.

Въпреки споделената цел, шансовете за алианс между демократите и “Пет звезди” остават малки. “Пет звезди” иска парламентът бързо да одобри закон, който драстично да намали броя на депутатите, дори преди съдбата на правителството на Конте да бъде решена. Демократите се противопоставят на идеята.