SoftBank ще построи 200 гигавата соларна мощност в Саудитска Арабия

Други подобни проекти се изграждат в Индия

13:59 | 10 август 2019
Обновен: 13:59 | 10 август 2019
Соларни панели в пустинята. Снимка:Jacob Kepler/Bloomberg
Соларни панели в пустинята. Снимка:Jacob Kepler/Bloomberg

В продължение на години изпълнителния директор на японската SoftBank Масайоши Сон говори за изграждане на глобална бизнес империя, основана на възобновяемите енергийни източници и способна да пренася тази енергия от един континент на друг, пише Wall Street Journal.

Японският инвеститор търсеше възможности за изграждане на мощности в Саудитска арабия, Индия и др. места с потенциално високо търсене и подходящи условия. Индия от години страда от недостиг на електричество и прекъсванията на тока не са рядкост, докато Саудитска Арабия търси начин да „слезе от петролната игла“ и да диверсифицира икономиката си приходи и като източници на енергия. Обещанието на Сон беше да инвестира милиарди в този проект за да разреши един от ключовите проблеми на 21 век – увеличени енергийни потребности и нисковъглеродни източници на добиването и.

Днес идеите му добиват яснота. SoftBank обяви планове да построи 220 гигавата слънчева централи в Саудитска арабия и Индия до 2030 г. - практически това е половината от всички соларни мощности днес по света.

В Индия, инвеститори като SoftBank бяха ударени миналата година от неочаквани ръстове на данъците и митата, спиране на търгове и спорове за земи. Един от проектите беше забавен от отказа на самонастанили се обитатели да напуснат територията, отредена за соларен парк.

Въпреки всичко, надеждите са Индия да се превърне в обещаващ пазар на енергия, произведена от чисти източници, без въобще да повтаря стъпките на Китай отпреди години в изграждането на мръсни въглищни централи. В момента повече от половината население на страната изпитва проблеми с достъпа до електричество, което е и огромна пречка пред плановете на индийското правителство за ускорен икономически ръст. Инвестиции в слънчева, вятърна и морска (от вълните) енергия могат да променят този факт, без да оставят карбонов отпечатък, подобно на могъщия съсед от североизток.