САЩ заплашват да прехвърлят войските си от Германия в Полша

Германия прави твърде малко за своята сигурност и за тази на Европа, твърди американският посланик в Берлин Ричард Гренел

17:03 | 9 август 2019
Обновен: 19:23 | 6 юни 2020
Ударен хеликоптер AH-64 Apache. Снимка:Jean Chung/Bloomberg

Германското Министерство на отбраната е изразходвало 155 млн. евро само за консултантски фирми през първата половина на годината. Сумата е почти толкова висока, колкото са платили заедно всички други министерства за външна експертиза. Добрият съвет е скъп - но засега явно не е бил достатъчно добър, защото войските на федералната република все още са само частично действащи, пише Investor.bg

Ето защо не е изненадващо, че точно преди пътуването на Доналд Тръмп до Европа американският посланик в Германия Ричард Гренел припомня за пореден път, че Германия прави твърде малко за своята сигурност и за тази на Европа. Това също не е нещо ново. Новото е обаче тонът, който Гренел използва преди предстоящото пътуване на своя шеф в Европа.

"Наистина е обидно", заяви Гренел, че американските данъкоплатци продължават да плащат за повече от 50 000 американци в Германия, а германците харчат техния излишък за вътрешни програми, каза Гренел в интервю за DPA. Става дума преди всичко за 35 000 американски войници, разположени в тази страна. Освен това американските военни се подпомагали и от много цивилни. 

Гренел не спря до тук, а припомни, че Тръмп вече намекна за частично изтегляне на щатските войски през юни. По време на визитата на полския президент Анджей Дуда във Вашингтон през юни Тръмп намекна за прехвърляне на американските войски от Германия в Полша, припомня DPA. 

Цялата статия вижте в Investor.bg