Как търговската война на Тръмп може да насърчи цените на иранския петрол?

Вероятно е Китай да спре да се съобразява с американските санкции срещу Иран

16:53 | 6 август 2019
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай може да донесе двоен шок за разклатения петролен пазар, пише CNN.

Размяната на удари между Вашингтон и Пекин вече отслаби цените на петрола заради нарастващите страхове от забавяне на глобалната икономика или дори рецесия в САЩ, която да понижи допълнително търсенето.

Новите американски мита на хоризонта увеличиха значително опасността от предстоящ шок при доставките. Инвестиционната банка Merrill Lynch предупреди, че Китай може да отвърне на американските митнически тарифи, като поръча огромни количества петрол от Иран, баз да зачита санкциите на САЩ срещу членката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Това би могло да доведе до срив в цената на сорта Брент от 60 долара за барел днес до едва 40 долара за барел, посочи Bank of America в своя бележка до клиентите.

Цените на черното злато спаднаха с близо 7% до 31 юни, ден преди президентът Доналд Тръмп да заплаши с нови 10-процентни мита оставащият внос за 300 млрд. долара от Китай. Сортът Брент, глобален бенчмарк, поевтиня с 8%.

Последният рунд от американски мита, наложени върху китайския внос, може да понижи с между 250 хил. и 500 хил. барела на ден глобалното търсене на петрол, посочи Bank of America. Апетитът за петрол вече се сви заради икономическото забавяне.

По-рано Китай обеща да отговори на американските мита, добавяйки нова несигурност пред перспективите за глобалната икономика.

В понеделник Пекин позволи на валутата си да се срине рязко под ключовото психологическо ниво 7 юана за долар. Китайската централна банка цитира като причина нарастващите опасения за нови американски мита.

Китай предприе и действия срещу американския селскостопански сектор, обръщайки се с призив към държавните компании да прекратят вноса на стоки от САЩ.

Петролът може да се окаже следващата жертва на търговските спорове. Въпреки че Пекин е наложил 10-процентни мита върху вноса на втечнен природен газ от САЩ, черното злато засега избягва тарифите.