Иран отново задържа чужд танкер

Корабът е контрабандирал 700 000 литра гориво за арабски страни

15:39 | 4 август 2019
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Иранската революционна гвардия е установила още един чужд танкер в Персийския залив. Това съобщи иранската държавна телевизия. Разположението в околностите на пристанищния град Бушер вечерта на 31 юли трябва да е било успешно. Корабът е пренасял незаконно на 700 000 литра гориво за някои арабски държави, пише германският седмичник Die Zeit.

Според полудържавната иранска информационна агенция Fars са арестувани седем члена на екипажа. Допълнителни подробности относно танкера, националността на екипажа или местоназначението на предполагаемата контрабанда не съществуват.

Още на 19 юли плаващият под британския флаг танкер Stena Impero беше спрян от Иран, тъй като се смята, че е участвал в инцидент с риболовна лодка. Оттогава петролнияттанкер е задържан от иранските сили.

Иранското ръководство обаче многократно е заплашвало с отмъщение за задържането на ирански танкер от Британския флот. Това се случи в началото на юли, когато Grace 1 бе задържана преди Гибралтар. Танкерът бе арестуван с обяснението, че е възнамерявал да транспортира ирански петрол до Сирия и така е нарушил изискванията на ЕС.

В отговор на решителността на Stena Impero САЩ и Великобритания обмислят да изпратят военноморска мисия за защита на международно корабоплаване от Ормузкия проток. Германия обаче отказва да участва в нея и  възнамерява да остане в диалог с Иран.