Анализатор: Новите мита на Тръмп може да свият продажбите на iPhone с 8 млн.

Подобен сценарий ще да намали приходите на компанията с 4% през 2020 г.

10:40 | 3 август 2019
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Ако администрацията на американския президент Доналд Тръмп изпълни последната си закана за налагане на нови мита върху китайския внос, технологичният гигант Apple ще се окаже големият губещ, пише CNN.

Американските мита могат да свият продажбите на iPhone с между 6 и 8 млн. в САЩ през следващата година, посочва технологичният анализатор Дан Ивс, Wedbush Securities. Това може да намали печалбата на Apple с 4% през 2020 г.

В четвъртък Тръмп заплаши с 10-процентни налози оставащия внос от Китай на стойност 300 млрд. долара, който до момента не е обект на американските мита. Стоките, които включват лаптопи, смартфони и др., ще засегнат особено тежко американската технологична индустрия.

Заплахата от мита “върна обратно мрачният облак над Купертино”, посочва Ивс. “Apple остава заложник на напрежението между Белия дом и Пекин”, добавя той.

Междувременно Wall Street продължава да се тревожи, че търговската война между САЩ и Китай може значително да оскъпи цената на iPhone по света. В четвъртък акциите на Apple поевтиняха с 2%, а в петък цените им добавиха още процент към понижението си.