Златото завоюва тригодишен връх

Търсенето е нараснало с 8% на годишна база и е достигнало 2181,7 тона

17:35 | 1 август 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

През първото полугодие на 2019 г. търсенето на злато е достигнало невиждано ниво за последните три години. Според доклад на Световния съвет по златото (CMO), публикуван в четвъртък, търсенето е нараснало с 8% на годишна основа и е достигнало 2181,7 тона, предава Investor.bg, позовавайки се на информация от френския вестник Les Echos.

Интересът към благородния метал е особено изразен при централните банки. След като миналата година натрупаха безпрецедентни количества от 60-те години на миналия век насам, паричните институции продължават покупките си. Между януари и юни те са придобили с 57% повече злато в сравнение със същия период на предходната година, или 374 тона повече в хазната им.

На фона на геополитическото и търговското напрежение и несигурността за растежа на световната икономика статутът на благородния метал на актив-убежище се засилва. Централните банки опитват също така да намалят зависимостта си спрямо долара.

Очаква се тенденцията да продължи. Според публикувано миналата седмица допитване от Световния съвет по златото две трети от централните банки очакват световните резерви да останат стабилни или да се увеличат в идните пет години.

Китайската централна банка е закупила 84,3 тона злато от началото на годината, докато Русия и Полша също са осъществили в последно време големи покупки. Институциите никога не са купували толкова злато от края на Бретън-Уудската система, която позволяваше до 1971 г. конвертирането на долара в злато.

Още по темата прочетете в Investor.bg.