САЩ санкционираха иранския външен министър

Мярката е заради ракетно изпитание, атаката срещу британски петролен танкер и сваления американски дрон

12:24 | 1 август 2019
Джавад Зариф на форума в Давос през 2016г. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Джавад Зариф на форума в Давос през 2016г. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Администрацията на президента Тръмп е наложила санкции срещу иранския външен министър Джавад Зариф в поредна ескалация на напрежението между двете страни, пише Wall Street Journal.

Причината за това според Вашингтон са непростими провокации от страна на Техеран. Всички авоари и имущество, които Зариф притежава или би могъл да притежава в САЩ, са замразени. Забранено му е също да влиза и пребивава в САЩ. Заплахата от санкции се разпростира и върху компании и хора, които могат да са свързани със Джавад Зариф в лично или бизнес качество, тези санкции могат да се отразят и въобще на пътуванията му и финансовите му дела.

По-важни разбира се са последиците върху дейността му като външен министър, която би могла да е сериозно затруднена. Това отправя и сериозно съобщение до съюзниците на САЩ в Европа, които продължават преговорите с Иран. Целта на разговорите е да се накара правителството в Техеран да остане ангажирано с ядреното споразумение от 2015 г., което Вашингтон едностранно напусна. Американски официални лица от своя страна критикуват Зариф като хардлайнер и лице на режима на аятоласите.

Държавният секретар Майк Помпео заявява, че Зариф е санкциониран заради позицията си на „ключова фигура“ за прилагането на политиката на аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Иран.
„САЩ изпращат ясен сигнал до иранския режим, че поведението им е неприемливо“ заяви финансовият министър Стив Мнучин.

Секунди след това, Джавад Зариф отвърна в Туитър. „Наистина ли истината боли толкова?“ попита той и благодари, че е определен като толкова голяма опасност за САЩ. Зариф добавя, че той няма активи извън Иран и никакви санкции няма да имат ефект върху него.

САЩ обмислят и по-нататъшно засилване на санциите срещу Иран. В четвъртък изтича 90-дневния отлагателен срок върху три ирански ядрени проекта за цивилни нужди, зависещ от международното сътрудничество на иранците с международните ядрени наблюдатели. Според съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, вероятно изключението ще бъде удължено за още 90 дни.
Майк Помпео от своя страна заявява, че САЩ все още търсят дипломатическо разрешение на конфликта с Иран „чрез всеобхватна сделка, която адресира всички ирански заплахи“. Американците искат Техеран да ограничи и ракетната си програма, нещо което аятоласите категорично отхвърлят на този етап.

През изминалата седмица САЩ поискаха и от европейските си съюзници да изпратят бойни кораби в Персийския залив, където те да се включат в конвоиране на кораби след като танкер под британски флаг беше отвлечен от сили на Иранската гвардия. Вашингтон получи отказ от  Германия, чието външно министерство заяви, че отношенията с Техеран не налагат изпращане на военни кораби. Така опитът на Доналд Тръмп да вкара и ЕС в конфликта с аятоласите засега остава без последици.