Нови модели памперси за бебетата

На пазара вече има и предложения, които следят съня им

19:00 | 31 юли 2019
Производителите предлагат все по-скъпи памперси. Снимка:Daniel Acker/Bloomberg
Производителите предлагат все по-скъпи памперси. Снимка:Daniel Acker/Bloomberg

Памперси, които са още по-меки за бебетата и дигитално проследяват съня им, са новия хит на пазара на бебешки стоки. Рекламирани като „помощници за родители“, те също са начин за най-големите производители да вдигат цените на този вид продукти, пише Wall Street Journal.

Търсенето на памперси спада в САЩ и се очаква тенденцията да се запази, доколкото американците имат все по-малко деца, което поставя много въпросителни пред най-големите производители Procter&Gamble и Kimberly-Clark. Броят на родените в САЩ деца през изминалата година удари 32-годишно дъно до 3.79 млн. раждания, спад с цели 2% спрямо 2017 г.

И двете компании, които са лидери в този пазарен сегмент, са увеличили цените на продуктите си успешно, без да загубят клиенти в полза на по-евтини марки и според шефовете им могат да ги повишат дори повече, ако заедно с това предлагат и иновации.

„Далече сме от насищането“, казва изпълнителния директор на Kimberly-Clark Майкъл Хсю „все още има големи проблеми за потребителите, които можем да разрешим“.

През последния месец компанията се включи във вълната екологични продукти, заливащи американския пазар, и предложи памперси от естествени органични материали, които са пет пъти по-скъпи от най-евтините предложения и са с черни опаковки. Procter&Gamble от своя страна обединиха усилия с Google за да разработят система със сензори, която следи естествените нужди на бебето и съня му, като информира своевременно родителите със съобщения до телефоните им.

Двете компании усилено рекламират новите си продукти в Китай, огромен пазар, където родителите разглеждат дори по-скъпите памперси като статус-символ за висок стандарт на живот. За китайските бебета са създадени продуктови линии, които са в сегменти „премиум“ и „супер, супер премиум“.

„Родителите обгрижват техните наследници“, казва изпълнителния директор на  P&G Дейвид Тейлър „ако им предложите добри неща, те са готови да платят повече".

P&G и Kimberly-Clark доминират пазар в САЩ на стойност 3.6 млрд. долара. След като в продължение на години всяка от тях се опитваше да запази пазарен дял с намаляване на цените, сега тенденцията се обръща и те предлагат все по-скъпи памперси. Ситуацията показва, че за момента този ход се очертава като успешен.