Джонсън започва подготовка за Brexit без сделка

За момента нито Лондон, нито Брюксел са готови да прекратят отношенията си без споразумение, сочи изследване

12:00 | 29 юли 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Кабинетът на британския премиер Борис Джонсън ще проведе първото си заседание в понеделник, като смята да насочи усилията си в гарантирането, че Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври, пише Bloomberg.

Майкъл Гоув, началник на британската правителствена служба, ще проведе сесиите, а правителството се насочва към подготовка за Brexit без сделка, посочиха в изявление от офиса на Джонсън в неделя. Докато блокът не се съгласи да поднови преговорите, раздялата без сделка остава най-вероятният изход от процеса.

„Все още се надяваме, че ще променят решението си, но трябва да действаме по възможността да не го направят“, заяви Гоув пред Sundey Times. “Brexit без сделка е много реален сценарий сега и ние трябва да сме сигурни, че сме готови”, добави той.

Вътрешният кабинет на Джонсън е съставен изцяло от представители, които подкрепят възможността за раздяла с ЕС без споразумение, посочи още Times. Той включва Гоув, новият финансов министър Саджид Джавид, външният министър Доминик Рааб, министърът за Brexit Стив Баркли, както и главният прокурор Джефри Кокс.

По-рано Джавид заяви, че е готов да отпусне повече от 1 млрд. паунда за планирането на оттегляне от ЕС без сделка. Допълнителното финансиране ще включва средства за голяма информационна кампания за лицата и предприятията, откриването на 500 нови работни места в британската Гранична полиция и нова инфраструктура около пристанищата.

Никой не е готов за Brexit без сделка

Нито Великобритания, нито ЕС обаче са готови за раздяла без споразумение на 31 октомври, сочи изследване на най-голямата британска бизнес група.

„Няма зони на съответствие в икономиката, където Кралството, ЕС и бизнес общността да са достатъчно готови за „твърд“ Brexit”, посочват от Конфедерацията на британската индустрия. 

Липсата на готовност е по-изразена от страна на ЕС, сочи още изследването, което разглежда 27 икономически аспекти, включително свободното движение на хора и стоки, ирландската граница и споразуменията за свободна търговия.

"Доста обезнадежден"

Лидерът на Лейбъристка партия в Кралството Джереми Корбин не пожела да посочи пред Sly News в неделя кога евентуално опозицията смята да поиска вот на недоверие на правителството. Той обаче отбеляза, че в случай, че лейбъристите са на власт, те биха искали да подновят преговорите за Brexit с ЕС.

„Той е доста обезнадежден“, посочи Джо Суинсън, новият ръководител на либералдемократите. „Има милиони, които се обръщат към опозицията на Борис Джонсън и Brexit, но не получават желаното от Джереми Корбин“, отбеляза още Суинсън.