Bayer може да плаща по-малко обезщетения

Концернът ще трябва да плати около два млрд. долара компенсации на болната от рак двойка Алва и Албърта Пилиът. Съдът възнамерява да намали наказанието

11:52 | 20 юли 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Съд в Оукланд съобщи, че глобата от 2 млрд.  щатски долара (1,8 млрд. евро), наложена на фармацевтичната и агрохимическата група Bayer в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели, е твърде висока. Сумата бе присъдена от жури на пенсионираната двойка Алва и Албърта Пилиът. Наказанието не е в конституционно подходящата рамка, заяви съдът, пише германският седмичник Die Zeit.

Според съда присъдата трябва да бъде намалена до максимум четири пъти от действителните вреди. Така общо тя възлиза 50 млн. долара. "В предварителното си решение съдът предлага да се намалят компенсационните плащания, което би било стъпка в правилната посока", пише Bayer. Групата обаче ще изчака окончателното решение на съда и ще даде подробно становище.

В началото на седмицата съдия в друго дело за глифозат намали изисканата от съдебните заседатели присъда от около 80 млн. долара на около 25 млн. Той счита също, че делът на наказателните вреди е твърде висок, което не съществува в германското право. В американското право той се налага като допълнителна санкция за особено тежки случаи на обезщетение. В този случай Bayer вече обяви готовност за обжалване в този процес.

Двойката Пилиът обвинява десетгодишната употреба на богатия на глифозат убиец на плевелите Рандъп за рака. Продуктът е произведен от дъщерното дружество на Bayer - Monsanto.

Още по темата прочетете в Investor.bg.