Забавянето на глобалната търговия започва доста преди протекционизма

Тази година Световната търговска организация (СТО) очаква търговията да нарасне с едва 2,6% – същият темп като на прогнозирания световен БВП.

10:22 | 20 юли 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Какво се случва с глобалната търговия? Това е въпрос, който финансовите министри и централните банкери от Г-7 можеха да си зададат, когато се срещнаха в Шантили, Франция тази седмица, предава Investor.bg.

В началото на предходното десетилетие световната търговия растeше с почти 8% годишно, което бе два пъти по-висок темп от нарастването на брутния вътрешен продукт. Тази година обаче Световната търговска организация (СТО) очаква търговията да нарасне с едва 2,6% – същият темп като на прогнозирания световен БВП.

Не е изненадващо, че този обрат предизвика кършене на ръце за цената на настоящите търговски войни. Всъщност министрите от Г-7 посочиха това като доказателство, че протекционизмът може да предизвика по-голям глобален икономически спад.

Но сред тази съвсем разбираема загриженост има един ключов детайл, който се пренебрегва: забавянето на търговията започна много преди неотдавнашното изригване на протекционизма. Това подсказва, че не можем да отдаваме настоящите ни проблеми само на търговските войни, въпреки че, разбира се, си заслужава да се борим с протекционизма.

Въпросът беше изложен във вторник от Хюн Сон Шин, главен икономист на Банката за международни разплащания (БМР), на среща на високопоставени финансови служители, организирана от Френската национална банка в Париж.

Още по темата прочетете в Investor.bg.