1,8 млн. души в Германия търсят закрила

Повече от 300 000 са чакали решение на властите през 2018 г.

19:08 | 18 юли 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Увеличава се броят на хората, които търсят защита от войната или преследване в Германия. В сравнение с предходната година броят на търсещите закрила в Централния регистър на чужденците е нараснал с 6% до 1,8 млн. души, съобщи Федералната статистическа служба. Увеличението е подобно на това от предходната година, когато имаше увеличение от 5%, пише германският седмичник Die Zeit.

Сред търсещите закрила са чужденци, които се намират в Германия по хуманитарни причини. По-малко 1% от признатите лица, търсещи закрила, са имали право на убежище съгласно основния закон.

Списъкът включва всички хора, които в края на миналата година са били в условията на постоянна или вече окончателно приключена процедура за предоставяне на убежище - включително тези, които са били отхвърлени или изключени от статута си на закрила. По-голямата част (81%) от тях бяха допуснати.

71% от търсещите закрила са се установили в Германия от началото на 2014 г. Около 1,3 млн. души са се сдобили с признат статут на закрила. Спрямо предходната година (2017) това е увеличение от 11%. Повечето бягат от войни или кризисни държави като Сирия, Ирак и Афганистан. Защитният им статут е ограничен в 79% от случаите. Наблюдава се ръст в броя на търсещите закрила от Турция и Иран.

Увеличаване на броя на търсещите закрила с отворен статут от Турция и Иран

Защитният статут на 306 000 души не беше решен в края на 2018 г., съобщи статистическата служба. Те бяха с 43 000 по-малко, отколкото през предходната година, и с 269 000 по-малко, отколкото през 2016 г., когато е достигнат пикът. Причината трябва да бъде обработката на съществуващите процедури за предоставяне на убежище и продължаващия спад на броя на новите молби, посочва докладъ

По-рано статистическият институт на ЕС информира, че през миналата година Германия е предоставила най-голяма закрила с близо 140 000 признати молби за убежище. Въпреки това делът на признаване в други страни е по-висок.