Експерти призовават за закриването на редица болници в Германия

За мнозина това е заплаха с "катастрофални последствия"

18:36 | 17 юли 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Според проучване пациентите в Германия могат да бъдат лекувани значително по-добре с по-малко от половината болници. Броят на клиниките към момента трябва да се понижи от 1400 до по-малко от 600, гласи проучване в доклад на Фондация Bertelsmann. Останалите болнични заведения биха могли да се сдобият с повече персонал и да бъдат по-качествено оборудвани, пише германският седмичник Die Zeit.

"Само клиники с по-големи отделения и повече пациенти имат достатъчно опит за сигурно лечение", пишат учените от Берлинския институт за здравни и социални изследвания. Много усложнения и смъртни случаи могат да бъдат избегнати чрез обединяване на лекари и медицински сестри и оборудване в по-малко болници. От друга страна, малките клиники често нямат необходимото оборудване и опит, за да упражнят адекватно необходимото лечение в животозастрашаващи спешни случаи като инфаркти или инсулти.

Само в достатъчно големи болници специализираните центрове могат да бъдат денонощно ангажирани, се твърди по-нататък в проучването. Също така апарати за компютърна томография и други важни устройства могат да бъдат достъпни във всички клиники. Преди всичко качеството на спешните грижи и планираните операции така би следвало да се подобрят. Липсата на медицински сестри може да бъде намалена. Понастоящем има твърде малко медицински персонал, който да поддържа броя на болниците.

Пациенти и медицински представители разкритикуваха изискването. Ойген Бруш, директор на Германската фондация за защита на пациентите, говори за "унищожение". Това може да е научно обосновано, но би било катастрофално за хората. Дори пациентите, които не се нуждаят от максимална терапия, трябва да се лекуват добре в болница.

Германската медицинска асоциация също реагира отрицателно на резултатите от Фондация "Бертелсман". Според виждането на Комисията за равнопоставени условия на живот, която федералното правителство създаде наскоро, би било "повече от странно, ако Фондация "Бертелсман" сега изиска затварянето на 800 болници", каза Клаус Райнхард, президент на Сдружението на лекарите. Комисията подчерта и важността на наличието на достъпна местна здравна инфраструктура.

Министерството на здравеопазването реагира предпазливо на резултатите от проучването. "Взехме под внимание това проучване и го разглеждаме по-отблизо", заяви говорителка. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан (CDU) наскоро каза, че местните болници "за много граждани са част от дома". В бъдеще болниците в селските райони ще бъдат подкрепяни от здравните каси. От следващата година 120 болнични заведения трябва да получават по 400 000 евро.

В проучването на Фондация Бертелсман се посочва, че бързата достъпност на малка болница е само предимство. Ако там няма специалист, клиниката има сериозни недостатъци по отношение на качеството.

Финансовото положение на много болници в Германия е несигурно. По актуални данни на Съюза на германските болници всяка трета клиника е реализирала загуби през 2017 г. Така наречените рационализирани резерви вече са изчерпани.

Авторите на изследването предлагат двустепенен модел на новата болнична структура. В допълнение към снабдяването на болници със средно 600 легла трябва да бъдат оборудвани и 50 университетски болници и други доставчици с по 1300 легла всяка. Към момента една трета от германските болници разполагат с по-малко от 100 легла. Средният капацитет на клиниките е по-малко от 300 легла.

Според учените твърде много хора постъпват в болница в Германия. Около 5 млн. пациенти годишно могат да бъдат лекувани амбулаторно или оперирани. Следователно броят на болничните случаи може да бъде намален до 14 млн. годишно до 2030 г. Изследователският екип посочи, че броят на така наречените дни на легло на жител в Германия е 70% по-висок спрямо средния за страни от ЕС.