Властите нанесоха тежък удар по „Коза ностра“ в Сицилия

Италианската полиция е работила съвместно със свои американски колеги за извършването на 19 ареста

14:33 | 17 юли 2019
Предстоят обвинения в рекет, пране на пари, убийство и разпространение на наркотици. Снимка: Pixabay
Предстоят обвинения в рекет, пране на пари, убийство и разпространение на наркотици. Снимка: Pixabay

Мащабна полицейска акция в Сицилия е довела до задържането на 19 души, за които се смята, че са част от фамилия Инцерило, чиито амбиции са да си върне контрола върху организираната престъпност на острова, пише Ройтерс.

Италианските власти са работили съвместно с колегите си отвъд океана от ФБР, за да нанесат тежък координиран удар по мафията в Ню Йорк и Палермо.

Прокуратурата възнамерява да повдигне обвинения за убийства, рекет, пране на пари, разпространение на наркотици и още редица други провинения, характеризиращи цялата дейност на подобна мащабна престъпна група.

Опитите на Инцерило да си върнат влиянието върху загубените през 80-те години територии на мрачно-известния остров стартират скоро след смъртта в затвора на „капо ди тути капи Салваторе „Тото“ Риина през 2017 г. Той бе официалният лидер на фамилия Гамбино и именно негова е заслугата за някои от най-мрачните дни на престъпността в Сицилия и Ню Йорк през последните няколко десетилетия.

Враждата между Инцерило и Гамбино достига връхната си точка през 1992 г., когато двама водещи италиански магистрати (Джовани Фалконе и Паоло Барзелино) биват убити. Това предизвика сериозна вълна от гражданско недоволство и се счита, че именно тогава държавните власти заемат много по-твърда позиция срещу „Коза ностра“, тъй като положението излиза извън контрол. Следват десетки арести, като голяма част от ръководителите на престъпните групировки попадат зад решетките.