Дебатите около Libra удариха сериозно цената на Bitcoin

Най-ценната криптовалута изгуби около 1/3 от стойността си само за седмица

12:08 | 17 юли 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Facebook среща много сериозна критика през изминалите няколко седмици относно плановете си да стартира своя криптовалута, но публичните реакции изглежда се отразяват негативно не само на Libra, но и на основната криптовалута на пазара в момента - Bitcoin.

До преди седмица стойността на Bitcoin се доближи до най-добрите си нива за годината от малко над 13 000 долара по данни на CoinDesk. Към днешна дата цената на криптовалутата се сви до 9 300 долара.

Новината за Libra накара пазарите да се раздвижат, но последвалите критики от президента на САЩ, гуверньорът на Федералния резерв, Министърът на финансите в Щатите и Конгреса в страната предизвикаха мнозина да преосмислят бъдещето на виртуалните пари.

Тайванският трейдър на криптовалути Итън Хоу признава, че е продал част активите си след снощния кръстосан разпит в Конгреса на представителя на Facebook Дейвид Маркъс, цитиран от The Wall Street Journal. Очакванията бяха, че Маркъс ще успее да представи в добра светлина проекта, но вместо това редица сенатори се обединиха около мнението, че компанията не разполага с нужните механизми, за да основе толкова рискова глобална валута. Представителят на демократите Шерод Браун дори сравни Facebook с „дете с кибрит в ръка“.

„Конгресът разпъта на кръст Facebook и това предизвика сериозна негативна вълна на пазара“, казва Итън Хоу.

Една от малкото позитивни новини около Libra е, че, Дейвид Маркъс заяви, че компанията „няма да стартира проекта си преди да се съобрази с всички регулаторни притеснения и не получи нужното одобрение“.

Днес има насрочено ново изслушване в Комисията по финансов надзор, където се очаква да бъдат повдигнати още много въпроси, касаещи бъдещето на криптовалутите.