Членовете на екипажа на иранския петролен танкер отново са свободни

Задържането му изостри напрежението между Великобритания и Иран

12:50 | 13 юли 2019
Членовете на екипажа на иранския петролен танкер отново са свободни

Заловените в Гибралтар членове на екипажа на задържания ирански петролен танкер отново са свободни. Според полицията капитанът и тримата полицаи били освободени под гаранция. Не са повдигнати обвинения. Разследванията продължават, но танкерът "Грейс 1" остава неподвижен. Върховният съд в Гибралтар е разпоредил корабът да не може да напусне отново най-малко до 21 юли, пише германският седмичник Die Zeit.

В британската отвъдморска територия Гибралтар в четвъртък миналата седмица иранският петролен танкер "Грейс 1" беше спрян заради подозрения за пренос на ирански петрол в Сирия в разрез с ембаргото на ЕС. Европейските санкции са насочени срещу правителството на сирийския владетел Башар ал-Асад.

Задържането на петролния танкер изостри напрежението между Великобритания и Иран. Иран определи действието на британските власти като акт на "пиратство", предупреждавайки, че това няма да бъде без последствия. "Ако британците се повлияяват от САЩ и  участват в опасни игри, ние ги съветваме да не правят това", спомена говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Иран също отрича, че танкерът е бил насочен към Сирия. "Грейс 1" е бил твърде голям, за да проникне в сирийските пристанища. Накъде е трябвало да отпътува танкерът, Мусави все пак не разкри. Иран обаче не се вижда обвързан от санкции на ЕС срещу Сирия.