Делът на осигуряващите се в чужбина българи расте

Германия, Испания и Великобритания са най-предпочитаните дестинации за това

13:32 | 13 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Повече от 510 000 българи се осигуряват в развитите икономики на ЕС. Снимка: Pixabay
Повече от 510 000 българи се осигуряват в развитите икономики на ЕС. Снимка: Pixabay

От 2007 г. насам емиграцията се превърна в един от водещите проблеми на България след членството ни в Европейския съюз, но в същото време това даде възможност на повече от половин милион българи да намерят достоен начин за препитание в рамките на Европа. Такъв е делът на осигуряващите се наши сънародници на териториите на Германия, Испания и Великобритания по данни на Министерството на труда и социалната политика, цитирани от DW.bg.

До края на 2018 г. регистрираните българи в Германия са общо 337 015 души, като най-предпочитаната дестинация в страната е Франкфурт. Там броят на българските емигранти в рамките на една година е нараснал с цели 11,8%. Федералната агенция по заетостта в страната отчита сериозно увеличение на издадените социално-осигурителни номера за нашите сънародници в периода 2013-2018 г. Ако в началото регистрираните са били 33 569 души, то днес 135 228 души са онези, които активно допринасят за развитието на германската икономика.

В Испания българите също имат голям принос за местната данъчна система. Близо 50% от родните емигранти в страната официално работят в интерес на испанската икономика, като броят им към момента е 58 486 души.

Великобритания може и да е в период на излизане от Европейския съюз, но това не пречи кралството да е една от водещите дестинации, когато стане въпрос за работа зад граница. Общият брой на издадените осигурителни номера за българите към месец март 2019 г. е близо 316 000 по данни на Департамента по заетостта и пенсиите в страната.

По-голямата част от всички тези работещи хора са в разцвета на силите, като дори статистиката показва, че в Испания средната възраст на българските емигранти е 39,7 години.