Какво предстои в Германия, ако Меркел не завърши мандата си?

Решаващо значение ще има предложението на германския президент за наследник на канцлера

18:30 | 11 юли 2019
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел винаги е твърдяла, че иска да изпълни докрай четвъртия си мандат, въпреки че отстъпи от позицията си на лидер на Християндемократическия съюз (ХДС). Здравословните проблеми на Меркел обаче повдигнаха въпроса дали канцлерът всъщност ще има възможност да продължи да ръководи най-голямата европейска икономика до 2021 г., за когато са насрочени следващите избори в Германия, пише Bloomberg.

Какво обаче би се случило, ако най-дълго управлявалият правителствен ръководител в Европейския съюз предпочете да напусне поста си по-рано, особено на фона на проблемите в управляващата ѝ коалиция със социалдемократите?

Какво ще се случи, ако Меркел напусне управлението?

Ако 64-годишната Меркел се откаже от поста си предварително, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще трябва да избере служебен канцлер, който да изпълнява длъжността, докато новия лидер бъде избран от Долната камара на парламента (Бундестага).

Вероятният сценарий е Щайнмайер да избере един от вицеканцлерите за временно изпълняващ длъжността в лицето на 61-годишния финансов министър Олаф Шолц.

Как ще се намери новият лидер?

След като бъде назначен служебен лидер, Бундестагът ще трябва да избере нов канцлер. Отговорност на германския президент е да номинира кандидат, но той трябва да направи това след консултации с депутатите и управляващите партии.

Кандидатът обичайно е представител на управляващата коалиция или на водещата партия, но като цяло може да бъде всеки, който има шанс да спечели повече от 50% подкрепа. Ако той не успее да получи абсолютно мнозинство в рамките на 14 дни след първия вот, следва да се проведе нов.

Този път може да бъде предложен кандидатът с най-много гласове. Ако и той не спечели мнозинство, президентът има избор: да го назначи като канцлер или да разпусне Бундестага и да свика нови избори. След като това се случи обаче, вотът трябва да се проведе в рамките на 60 дни.

Волфганг Шойбле, бившият финансов министър, който председателства Бундестага, е спряган за човек, който може потенциално да ръководи временно правителството, давайки на коалиционните партии време, за да се подготвят за нови избори.

Какво ще се случи най-вероятно?

Всичко зависи от това дали Щайнмайер ще успее да излъчи кандидат, който да събере подкрепата и на двете партии в управляващата коалиция.

Социалдемократите отхвърлиха наследничката на Меркел за лидер на ХДС, 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер, за да не ѝ дадат предимство в следващите избори и да не рискуват допълнително отблъскване на избирателите си.

Но предвид несигурната обстановка в управляващата коалиция и фактът че воденият от ХДС блок няма категорично мнозинство, предсрочните избори стават най-вероятният сценарий.